IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото се покачва и това е напълно очаквано

Ценният метал има навика да поскъпва, когато в света господства хаосът

16:11 | 27.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

Инвестицията в злато не е отживелица и високата цена на благородния метал през последните месеци е доказателство за това. Тенденцията за повишаване на цената няма да се промени до края на годината и това влияе както на финансовите пазари, така и на търговията със злато и благородни метали.

Според бижутерите от Сомаха това се усеща и на българския пазар за златни и сребърни бижута, като цените, които са вързани с борсовата цена на златото, са се повишили с над 20% за последните няколко месеца.

Инвеститорите отдавна предупреждаваха, че ще последва период на покачване на цената и ретроспекцията на миналата година го показва ясно. В началото на 2018 г. унция злато се търгуваше за 1 345 долара, след това последва период на спад, за да достигне днес най-високата си точка за последните 5 години -  1 544 долара за тройунция. Прогнозите за следващите 12 месеца са, че цената може дори да премине 1 800 долара.

Защо златото ще продължава да поскъпва?

Стойността на златото има навика да се повишава, когато господства хаос. Златото се представя най-добре във времена на несигурност и това е факт. Ако погледнем ситуацията в Европа и САЩ, ще видим на хоризонта големи промени, които носят дух на несигурност, даже малко хаос - Брекзит, управлението на Доналд Тръмп, заплахите между Китай и Америка при търговските спогодби.

Икономическата ситуация също оказва огромно значение. Според икономистите предстои рецесия през следващите няколко години предвид факта, че икономиката се влияе от цикли.

Русия, Китай, Северна Корея - всички те стават все по-агресивни във външната си политика. САЩ вече не се разглеждат като най-мощната и влиятелна нация в света, което въздейства на шансовете за икономическа криза. Те са в най-високите си нива от няколко години. Без съмнение светът става все по-хаотичен и златото се възползва от хаоса, за да си осигури по-висока продажна цена.

Вътрешната политика на САЩ влияе на цената

Световните неуредици със сигурност влияят на цената на златото, но най-много ѝ се отразяват промените в американската политика. Най-често закономерността е следната – цената на американския долар пада, а цената на златото се вдига. Сега, през 2019 г., наблюдаваме точно този процес. Защо обаче се обезценява американският долар?

Една от причините е, че чуждестранните валути стават все по-конкурентни. Това важи особено за еврото, което е основният конкурент на щатския долар. Европа най-накрая успя да стимулира растежа на еврото. Освен това китайският юан все повече се използва за уреждане на международни трансакции. Засилването на тези валути оказва неблагоприятно влияние на долара.

Ако се загледаме в политиката на САЩ, ще видим, че обединените републиканци не успяха да постигнат почти никакви значителни победи през първите 2 години от управлението на Тръмп. Вместо това стабилността е сериозно подкопана. Това се отразява и на индексите на Wall Street.

Цената на златото скочи драстично малко преди финансовият министър на Китай да обяви новите мита за американски стоки, които ще действат от 1-ви септември. Те са в отговор на ограничителните мита за китайски стоки, които Тръмп обяви, че ще влязат в сила също от 1-ви септември. Това неминуемо даде тласък на цената на златото. Предвид факта, че златото е една от най-малко рисковите инвестиции, ръстът беше повече от очакван.

Всички тези неща, както и действията на Конгреса, вредят на американския долар и пренасочват търсенето към златото. Данните сочат, че от началото на 2019 г. се е купило с 50% повече злато спрямо 2018 г.  и то предимно от централните банки – на Китай, Русия, Полша. Това се прави, за да може да се подсигурят срещу евентуални сътресения на валутната борса. А както знаем, търсенето на една стока винаги малко или много увеличава цената ѝ.

Когато говорим за американската политика по отношение на златото, трябва да споменем и Федералния резерв. Той повишава лихвите и въпреки това щатският долар намалява, а златото се покачва. Това дава ясна перспектива пред тенденцията за следващите месеци, дори година.

Дефицит на златото

Факт е, че вече сме изкопали почти всичкото налично злато. Най-продуктивните рудници в света са напълно изчерпани. Южноафриканското производство на злато например е спаднало от над 1000 тона в началото на 70-те години до около 160 тона днес. Освен това няма нито един рудник в Южна Африка, който да е сред първите 20 световни производители.

Находищата на злато намаляват като бройка всяка година. Така например за 2014 година те са само три, докато през 1987 г. са били открити 37 - тенденцията изглеждаща плашеща. Недостигът на нови рудници и ограниченото предлагане ще вдигат цената на златото през следващите десетилетия. Естествено, това не се отнася само за инвестиционното злато, но и за златните бижута и всички останали изделия, направени от благородния метал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още