IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото ще достигне 1500 долара, очаква валутен стратег

За последно цената на благородния метал беше над границата от 1500 долара за тройунция през април 2013 г.

15:23 | 18.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Цената на златото може да скочи над 1500 долара за тройунция на фона на ниските лихвени проценти, които се отразяват на търсенето, и предстоящите президентски избори в САЩ, съобщава Bloomberg, позовавайки се на прогноза на компанията DBS Group Holdings, която предвиди тазгодишния скок в цената.

„Златото е било в условия на бичи пазар четири пъти от 1970 г. насам и в момента сме свидетели на още един”, обясни Бенджамин Уонг, валутен стратег в базираната в Сингапур компания. Според него пазарът ще се изправи пред още една политическа несигурност в лицето на президентските избори в САЩ на 8 ноември.

Този месец цената на златните кюлчета достигна най-високото си ниво от март 2014 г., като докосна 1375 долара на фона на волатилността на световните акции, отрицателните лихвени проценти и засегнатото търсене от сътресенията след британския вот за напускане на ЕС. 

С наближаването на деня, в който американците ще трябва да изберат своя нов лидер, Федералният резерв може да се въздържи от повишаването на разходите по заемите през септември или ноември, от което потенциално се възползва златото.

Миналата седмица американската банка Merrill Lynch също нареди изборите в САЩ сред факторите, които могат да вдигнат цената на златото до 1500 долара през следващите 12 месеца.

В началото на месеца и инвестиционната банка UBS повиши прогнозата си за цената на благородния метал в следващите три години.Според нейни експерти бичият тренд на пазара на злато може би едва сега започва.

Инвестиционната банка предрича, че ценният метал може да поскъпне до 1400 долара за тройунция в краткосрочен план, или с около 2% спрямо цената на фючърсите в момента.

Освен това UBS повиши прогнозата си за цената през 2017 г., 2018 г. и 2019 г. до 1400 долара, 1450 долара и 1475 долара, съответно. 

През октомври миналата година DBS сигнализира за потенциала на злато да вдигне цената си тази година, заявявайки тогава, че Фед ще повиши лихвите постепенно. През февруари компанията излезе с друга положителна перспектива за златото.

Златото, което се търгува за 1 330,18 долара за тройунция в понеделник, за последно беше над границата от 1500 долара през април 2013 г. , показват данните на Bloomberg.

Следващият скок в цената може да премине нивата на съпротива от около 1380 долара и да повиши цените до 1437 и 1455 долара. В дългосрочен план има възможност цената на кюлчетата да достигне 1525 долара за тройунция, прогнозира валутният експерт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още