Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Цената на златото започва седмицата на тримесечен връх

Спот цената на златото достигна 1854,24 долара минути след 10 часа българско време

Цената на златото започва седмицата на тримесечен връх

Цената на златото се изкачи до тримесечен връх на фона на спадащата доходност по американските държавни ценни книжа (ДЦК) и забавянето в търговията на дребно, като в някои части на Азия коронавирусът набира отново сила.

Доходността по 10-годишните американски ДЦК спадна след публикуването на доклад в петък, според който продажбите на дребно в САЩ останаха без промяна през април и не успяха да отговорят на очакванията за 1% ръст.

След като записа спад през първото тримесечие, цената на златото тръгна нагоре на фона на несигурността за темпа на световно възстановяване от пандемията, увеличаващите се инфлационни очаквания и уверенията на Федералния резерв, че политиката ще остане без промяна.

Изглежда инвеститорите се завръщат към благородния метал, като мениджърите на хеджфондове увеличават бичите си залози върху златото до тримесечен връх, съобщава Bloomberg. В същото време данни, събрани от Bloomberg, показват, че притежанията на гарантирани със злато борсово търгувани фондове се увеличава за шести пореден ден.

„По-лошите икономически данни облекчават тревогите на инвеститорите за ограничаване на стимулите на Фед“, посочва Маргарет Янг, стратег към DailyFX.

Спот цената на златото достигна 1854,24 долара минути след 10 часа българско време, което е повишение от 0,6%.

Среброто, платината и паладият също поскъпват.

На коронавирусния фонд страни, постигнали досега успех в битката с вируса, отчитат ново повишение на случаите. Сингапур и Тайван налагат както строги ограничения на движението у дома, така и някои ограничения за пътуването в чужбина. В Китай и Тайланд също са налице още случаи на заразяване с коронавирус.

„Растящата необходимост от сигурност и убежища от инфлацията може би осигуряват добра подкрепа за цените на златото, като няколко икономики в Азиатско-Тихоокеанския регион са изправени пред нова вълна от огнища на Covid-19“, коментира още Янг.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Затегнатият пазар на алуминий предвещава поскъпване на множество стоки