IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола гонят нови върхове в навечерието на санкциите срещу Иран*

С нарастването на цените на петрола растат и опасенията, че инфлационният ефект ще окаже влияние върху търсенето, особено в нововъзникващите пазари в Азия

10:10 | 01.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола сорт „Брент“ се повишиха до най-високите си стойности от ноември 2014 г. в понеделник, месец преди да влязат в сила санкциите срещу Иран, съобщава Ройтерс.

Сортът Брент поскъпва с 0,66% до 83,28 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол отчитат ръст в цената си от 0,44% до 73,57 долара за барел.

Цените на американския суров петрол са подкрепени в момента от запазването без промяна на броя на работещите платформи в САЩ, което е индикация за забавяне на производството, а то в момента е на близки нива спрямо това, което произвеждат Русия и Саудитска Арабия.

При Брент пък основна роля играят наближаващите санкции, които ще засегнат петролния сектор на Иран от 4 ноември. Ефектът от това се вижда и в намаляването наполовина на внесеното количество петрол от страна на китайската компания Sinopec в последния месец, като именно Китай е най-големият купувач на ирански петрол.

„Ако китайските рафинериите се съобразяват с американските санкции повече от очакваното, съответно и затягането на пазара ще бъде по-сериозно от очакваното“, смята Едуард Бел, стоков анализатор в Emirates NBD bank.

Според Стивън Иннес, директор Търговия за Азиатско-тихоокеанския регион в Oanda, дори Саудитска Арабия да реши да се съобрази с желанието на президента Тръмп да произвежда повече, то не е ясно какъв е капацитетът на кралството за това. Така по неговите думи цени от 100 долара за барел стават все по-вероятни.

С нарастването на цените на петрола растат и опасенията, че инфлационният ефект ще окаже влияние върху търсенето, особено в нововъзникващите пазари в Азия, където са налице и проблеми с отслабващите валути.

Има опасения, че икономическият растеж през 2019 г. ще се забави в САЩ, Китай и други големи икономики.

Производственият сектор в Китай отчете застой през септември, тъй като вътрешното и външното търсене отслабват. В Япония пък бизнес доверието сред големите производители през последното тримесечие е на най-ниските си нива от близо година насам заради нарастването на цените на суровините и притесненията около търговската война.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,43% до 1191 долара за тройунция на фона на засилването на долара след повишаването на основните лихви в САЩ. Останалите метали също се търгуват на червена територия в понеделник.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,13% до 95,27 пункта. Доларът поскъпва спрямо йената с 0,21% до 113,94 йени. Австралийският долар поевтинява спрямо американския с 0,21% до 0,7209 долара.

* Информацията е актуална към 9:25 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още