Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Цените на петрола не намират единна посока след сделката на ОПЕК+*

Щатската банка Morgan Stanley заяви, че намалението на доставките е „вероятно достатъчно, за да бъде балансиран пазара през първото тримесечие на 2019 г."

Цените на петрола не намират единна посока след сделката на ОПЕК+*

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола не намират единна посока в понеделник на фона на вече обявеното споразумение за намаляване на доставките от страна на Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) и някои страни извън картела с 1,2 млн. барела на ден от януари, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през януари поевтиняват с 0,08% до 52,57 долара за барел. Сортът Брент обаче поскъпва с 0,73% до 62,12 долара за барел за контракти през февруари.

В петък се наблюдаваше повишение на цените след споразумението в рамките на ОПЕК+, в което ОПЕК ще се включи със свиване на добива с 800 хил. барела на ден, а на страни извън организацията се пада квотата от 400 хил. барела на ден. Новите квоти влизат в сила от януари.

„Изводът, който можем да направим е, че цените на петрола през 2019 г. ще бъдат подкрепени на нива от около 70 долара за барел“, смятат анализаторите от Bernstein Energy.

Щатската банка Morgan Stanley заяви, че намалението е „вероятно достатъчно, за да бъде балансиран пазарът през първото тримесечие на следващата година и да се продотврати нарастване на запасите“. Според анализаторите от инвестиционната банка Брент ще достигне цена от 67,5 долара за барел през второто тримесечие на 2019 г. спрямо предишната им прогноза за 77,5 долара за барел.

Цените на петрола са намалели рязко от октомври насам поради признаци на забавяне на икономиката, като Брент загуби почти 30% от стойността си.

Япония, която е третата по големина икономика в света и на четвърто място по потребление на петрол, в понеделник обяви спад на БВП през третото тримесечие с 2,5%.

В същото време двете най-големи световни икономи САЩ и Китай са в капана на търговска война, която заплашва да забави глобалния растеж и да навреди на инвеститорските настроения.

Въпреки очакванията за забавяне, все пак на физическия пазар търсенето остава в рамките на здравословни нива. През уикенда стана ясно, че Китай, който е и най-големият вносител на петрол в света, е отчел годишен ръст от 8,5% през ноември до историческия рекорд от внос на 10 млн. барела на ден.

На стоковите пазари златото поскъпва с 0,12% до 1254,10 долара за тройунция, докато останалите метали се търгуват на червена територия.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,13% до 96,51 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с минималните 0,03% до 112,66 йени. Австралийският долар се търгува по-високо спрямо американския с 0,12% до 0,7217 долара.

*Информацията е актуална към 10:08 часа

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Цените на петрола продължават да се движат в различни посоки*