Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Цените на петрола опитват възстановяване в последната сесия за седмицата*

Запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 6 млн. барела през миналата седмица, което е повече от два пъти над очакванията на анализаторите

Цените на петрола опитват възстановяване в последната сесия за седмицата*

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишиха в петък, възстановявайки част от пониженията от предишните две сесии, които бяха предизвикани от големите разпродажби на капиталовите пазари и сигнали, че притесненията за доставките са преувеличени, обобщава Ройтерс. На седмична база обаче котировките са напът да отчетат спад.

Фючърсите върху американския суров петрол с доставка през ноември 2018 г. поскъпват с 1,13% до 71,77 долара за барел. Повишението при сорта Брент е също с 1,13% до 81,17 долара за барел.

Загубите на Wall Street продължиха в шеста сесия подред, а глобалният индекс на акциите MSCI, който следи представянето на акциите в 47 държави, се срина до едногодишно дъно в четвъртък заради опасенията на инвеститорите от ескалиране на търговската война между САЩ и Китай и рисковете, свързани със скорошното покачване на лихвените проценти.

По данни на Администрацията за енергийна информация запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 6 млн. барела през миналата седмица, което е повече от два пъти над очакванията на анализаторите за 2,6 млн. барела.

Междувременно Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) понижи прогнозата си за растежа на световното търсене на петрол през следващата година за трети пореден месец, позовавайки се на очакванията за развитието на икономиката, търговските спорове и нестабилните нововъзникващи пазари.

"Все още смятаме, че търсенето на петрол ще нарасне с 1,2 милиона до 1,5 милиона барела на ден за тази година, като виждаме риск от забавяне през 2019 г., ако се засили търговското напрежение", се казва в анализа на ANZ Research.

В щатската част на Мексиканския залив производителите са намалили ежедневното производство на петрол с около 40% заради урагана "Майкъл" по данни на Бюрото за сигурност и опазване на околната среда. Някои оператори обаче са започнали да връщат персонала си по платформите. Засегнато е производството на 680 107 барела петрол за ден според информация от 30 компании.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,37% до 1223 долара за тройунция, но продължава да гравитира около 10-седмичния си връх, достигнат в предишната търговска сесия. С малки изменения във възходяща посока се търгуват среброто и медта, докато платината леко поевтинява.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,03% до 94,72 пункта. Доларът поскъпва спрямо йената с 0,18% до 112,36 йени. Австралийският долар поскъпва спрямо американския с 0,06% до 0,7120 долара.

*Информацията е актуална към 8:42 часа

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Петролът поевтинява след поредния рекорд в щатското производство*