Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Цените на петрола остават близо до едномесечен връх*

И двата сорта бяха подкрепени от данните за спад на запасите на суров петрол в САЩ

Цените на петрола остават близо до едномесечен връх*

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се колебаят в посоката си тази сутрин, оставайки близо до едномесечния връх, достигнат вчера. Стойността и на двата основни сорта записват лек ръст, след като Международната енергийна агенция (IEA) подобри прогнозата си за търсенето на петрол на фона на възстановяването на големите икономики от пандемията, съобщи Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент повишават цената си с 0,12% до 66,66 долара за барел, след като нарасна с 4,6% в сряда и затвори най-високото от 17 март.

Цената на американския лек суров петрол (WTI) се повишава с 0,02% до 63,16 долара, след като прибави 4,9% към стойността си през предходната сесия.

Запасите на суров петрол в САЩ са намалели с 5,9 милиона барела миналата седмица, съобщи в сряда Администрацията за енергийна информация (EIA), надминавайки повече от два пъти очакванията на анализаторите за спад от 2,9 милиона барела. Запасите от суров петрол в Източното крайбрежие се понижиха до рекордно ниско ниво.

„Виждаме силни понижения на запасите, тъй като цените на рафинериите ще нараснат рязко през следващите месеци“, посочват анализаторите от Citi Research.

Бензинът, доставен на пазара през миналата седмица, показател за потреблението на гориво в САЩ, се е увеличил до 8,9 милиона барела на ден, най-високото ниво от август, се казва в доклада на EIA.

Търсенето и предлагането в световен мащаб трябва да бъдат балансирани през втората половина на тази година след срива на търсенето през 2020 г., когато удари пандемията с коронавирус, посочват още от EIA. Според прогнозите й може да се наложи производителите да изпомпват по 2 милиона барела на ден допълнително, за да отговорят на търсенето.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), която в отговор на кризата забави доставките заедно с други производители, включително Русия, тази седмица повиши прогнозата си за глобалното търсене на петрол през 2021 г.

ОПЕК очаква търсенето да нарасне със 70 хил. барела на ден повече от прогнозата от миналия месец, а световното търсене вероятно ще се повиши с 5,95 милиона барела на ден през 2021 г.

*Информацията е актуална към 09:30 часа българско време

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Хакнатата информация от Colonial е трябвало да отиде към Русия