IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола остават стабилни в края на седмицата*

Някои от членовете на ОПЕК+ бяха отново призовани към допълнителни съкращения на добива

09:16 | 21.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Цените на петрола се повишават слабо в петък, отправяйки се към трети пореден седмичен ръст, подкрепени от усилията на големите производители да съкратят добива си на фона на опасенията относно икономическото възстановяване след пандемията от коронавирус, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 0,27%, или 0,12 долара, до ниво от 45,02 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 42,89 долара за барел, което е повишение от 0,07 долара, или 0,16%.

Междувременно вътрешен доклад на Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците им показа, че групата, известна като ОПЕК+, е съсредоточена върху гарантирането, че членовете, които са надхвърлили квотите си ще намалят допълнително продукцията си, за да компенсират неспазването на ангажиментите.

Някои членове на групата ще трябва да намалят производството си с 2,31 милиона барела на ден, за да компенсират скорошното си свръхпредлагане.

„Те наистина се фокусират върху спазването на договорките от страна на членовете на ОПЕК, посочвайки Ирак и Нигерия за нарушители на споразумението. Всичко това е много добро за поддържане на цените “, казва Луис Кроус, главен инвестиционен директор в BetaShares Capital.

Вътрешен доклад отбеляза, че ОПЕК + очаква търсенето на петрол през 2020 г. да намалее с 9,1 милиона барела на ден. Това е със 100 000 барела на ден повече в сравнение с предишната прогноза.

Докладът отбелязва също, че ако втората вълна на заразата удари тежко Китай, Индия, Европа и Съединените щати през втората половина на годината, търсенето може да спадне с 11,2 милиона барела на ден през 2020 г.

„Моето очакване е, че търсенето ще продължи неравномерното си възстановяване“, каза Лаклан Шоу, ръководител на стоковите изследвания в National Australia Bank.

Анализаторите смятат, че цената на сорта Брент ще продължи да поддържа средно ниво от 45 долара за барел, но не очакват големи ръстове в близкото бъдеще.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,39% до ниво от 1954 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:53 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още