IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола остават стабилни в началото на новата седмица*

Очаква се САЩ и Китай да подновят търговските си преговори

10:11 | 08.07.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола остават стабилни в началото на новата седмица на фона на геополитически рискове и продължаващата търговска война между САЩ и Китай, съобщава Ройтерс. Известна подкрепа за пазара все пак идва от по-добрите от очакваното данни за работните места в САЩ

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,07% до 57,55 долара за барел за доставка през август. В същото време сортът Брент се задържа на ниво от 64,23 долара за барел за контракти с доставка през септември.

„Трейдърите остават много предпазливи заради забавянето на световната икономика дори и след данните от петък“, коментира Стивън Иннес, управляващ партньор във Vanguard Markets.

И двата бенчмарка WTI и Брент отчетоха спадове през миналата седмица със съответно 1,5% и 3%, тъй като опасенията за забавяне на световната икономика натежаха над рисковете, свързани с предлагането.

Работодателите в САЩ са създали 224 хил. работни места през миналия месец – най-много от пет месеца насам, което показва, че рязкото забавяне в ръста на работните места през май вероятно е било еднократен ефект.

Продължаващата търговска война между САЩ и Китай обаче намалява очакванията за глобалния икономически растеж и търсенето на петрол.

Икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлоу потвърди, че висши представители на САЩ и Китай ще се срещнат през седмицата, за да продължат търговските преговори.

Междувременно стана ясно, че поръчките за японските машиностроителни компании са намалели за първи път от четири месеца насам през май, което е сигнал, че напрежението в световната търговия оказва влияние върху инвестициите на бизнеса.

Петролът като цяло получава подкрепа в резултат на напрежението около Иран и благодарение на удължаването на ограниченията в производството от страна на ОПЕК до март 2020 г.

На стоковите пазари златото поскъпва с 0,44% до 1406,30 долара за тройунция. Среброто и платината отчитат ръст в цената си съответно с 0,49% и 0,37%, докато медта поевтинява с 0,04%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,03% до 97,26 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,15% до 108,31 йени. Австралийският долар поскъпва с 0,07% спрямо американския до 0,6985 долара. 

*Информацията е актуална към 9:35 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още