IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола остават високи на фона на търговския оптимизъм*

Споразумението тепърва ще бъде подписано и според китайските служители формулирането на текста му остава деликатен въпрос

09:46 | 17.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола отчитат слаби понижения във вторник, но все пак остават на най-високите си нива от близо три месеца, тъй като инвеститорите са оптимистично настроени, че постигната търговска сделка между САЩ и Китай ще увеличи търсенето на суровината в двете най-големи икономики в света, информира CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 3 цента или 0,05% до ниво от 65,37 долара за барел. От своя страна фючърсите върху американският лек суров петрол WTI възлизат на стойност от 60,22 долара за барел, което е понижение от 1 цент или 0,02%.

Съгласно частичното търговско споразумение, обявено миналата седмица, Вашингтон ще намали някои от митата върху китайския внос в замяна на увеличение в покупките на американски селскостопански стоки, от страна на Китай, с около 200 милиарда долара през следващите две години.

"Макар че частичната търговска сделка оставя повечето мита без промяна, това е повратна точка в спора, която в крайна сметка ще доведе до напълно съгласувано споразумение", заявиха анализатори от ANZ Bank.

"Така наречената търговска сделка от първа фаза между двете страни е „напълно завършена“, заяви в понеделник Лари Кудлоу, икономически съветник в Белия дом, като добави, че съгласно споразумението износът на САЩ за Китай ще се удвои.

Споразумението тепърва ще бъде подписано и няколко китайски служители казаха пред Ройтерс, че формулирането на текста му остава деликатен въпрос, тъй като заложените клаузи могат да ескалират напрежението и да задълбочат различията.

JP Morgan и Goldman Sachs повишиха прогнозите си за цените на петрола за следващата година.

Очакваното по-ниско предлагане през следващата година поради планираните съкращения от страна на Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) и съюзниците им от по-широката група ОПЕК +, и по-големият икономически растеж поради подобрените перспективи за търговия между САЩ и Китай ще се комбинират за постигане на баланс между предлагането и търсенето на петрол през следващата година, заявиха анализатори от JP Morgan.

Очаква се все пак добивът на суровината в САЩ да нарасне с около 29 000 барела на ден през януари до рекордните 9,14 милиона барела на ден. Това посочва американската Администрация за енергийна информация в месечната си прогноза, публикувана в понеделник.

На стоковите пазари цената на златото бележи ръст от 0,09% до ниво от 1481,80 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още