IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола отбелязаха незначителен спад в петък

Седмицата завърши с леко повишение спрямо понеделник заради по-слабия долар и заниженото производство в САЩ

10:08 | 15.05.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на петрола отбелязаха незначителна промяна в петък, но завършиха седмицата на малко по-високи нива в сравнение с понеделник в резултат на по-слабия долар, прогнозите за занижено производство на суров петрол в САЩ и по-голямо световно търсене, съобщава Ройтерс.

Цената на американския суров петрол се увеличи за девета поредна седмица, което е най-дългата възходяща серия на бенчмарка от 1983 г. насам. Запасите на суров петрол в САЩ спаднаха до рекордно ниски нива, докато международните петролни агенции намалиха прогнозите си за американското производство, след като ниските цени се отразиха негативно върху производителите на шистов петрол.

Фючърсите на суровия петрол поевтиняха до 59,71 долара за барел, а цената на суровия петрол сорт „Брент“ за доставките през юли също се понижи, достигайки до 66,53 долара за барел. Контрактите на сорта „Брент“ с изтичащ падеж през май отбелязаха седмично повишение, след като спадът от 1,6% от миналата седмица прекъсна едномесечния им ръст.

Анализаторите обаче твърдят, че цените са се представили добре на фона на всичко останало. Доставките продължават да надвишават ръста на търсенето, ограничаван от слабата световна икономика.

„Последните промени в цените на редица стоки вероятно означават, че поскъпването на петрола през последните месеци е към края си“, казват анализатори от ANZ. Банката отбелязва, че цената на суровия петрол на два пъти не е успяла да премине 62 долара за барел през изминалата седмица въпреки слабия американски долар.

Цените на петрола не реагираха особено и на по-голямото напрежение в Персийския залив, след като в четвъртък ирански военни кораби стреляха по танкер под сингапурски флаг в Залива.

Всъщност съществуват опасения, че по-високите цените на петрола напоследък може да позволят на американските производители на шистов петрол да повишат производството си.

„Цената на суровия петрол остана под ключовите 60 долара за барела вероятно заради очакванията, че ако цените отново се вдигнат, това ще позволи на шистовите производители да възобновят производството си“, казват анализатори от OCBC.

В петък Baker Hughes ще представи седмичните си данни за броя на работещите платформи в САЩ. Данните се превърнаха във внимателно следен индикатор за оценка на промените в американското производство.

Още по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още