Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Цените на петрола отчитат нов тримесечен връх на фона на противоречията в Близкия изток*

В неделя САЩ извършиха въздушни нападения срещу паравоенната групировка „Катаиб Хизбула“ в Ирак и Сирия

Цените на петрола отчитат нов тримесечен връх на фона на противоречията в Близкия изток*

Снимка: Ройтерс

Петролът се търгува на най-високите си нива за последните три месеца в понеделник, след като беше отчетен по-голям от очаквания спад в запасите от суров петрол на САЩ и поради продължаващия оптимизъм по отношение на търговската сделка между САЩ и Китай. Вниманието на търговците също така постепенно се насочва и към вълненията в Близкия изток.

Пазарите показаха слаба първоначална реакция на новините за въздушните удари в Ирак и Сирия срещу подкрепяната от Иран паравоенна групировка, въпреки че от САЩ предупредиха, че обмислят предприемането на допълнителни действия, съобщава CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 19 цента или 0,28% до ниво от 68,35 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI възлизат на стойност от 61,80 долара за барел, което е повишение от 8 цента или 0,13%.

„Няколко катализатора повишават цените на суровия петрол насакоро: търговският оптимизъм, големият спад в суровинните запаси в САЩ, поевтиняването на щатскя долар и въздушните удари“, заяви пазарният анализатор Маргарет Янг от CMC Markets.

Още по темата

От китайското министерство на търговията заявиха в неделя, че се намират в тясна връзка със САЩ относно подписването на дългоочаквано търговско споразумение.

Двете държави обявиха, че са постигнали споразумение от първа фаза в търговските преговори на 13-и декември. По условията на сделката някои от митата, наложени от САЩ, ще бъдат намалени в замяна на увеличение в покупките на американска селскостопанска продукция от страна на Китай.

Цените на петрола отчетоха повишение и поради по-големия от очакваното спад в американските суровинни запаси. Количеството на запасите от суров петрол в страната е спаднало с 5,5 милиона барела през седмицата, завършила на 20-и декември. Този спад значително надвишава, прогнозираното от анализаторите намаление от едва 1,7 милиона барела.

В Близкия изток находището Насирия в Ирак беше принудително затворено в събота поради протести, а в неделя САЩ извършиха въздушни нападения срещу паравоенната групировка „Катаиб Хизбула“ в Ирак и Сирия.

Американски представители заявиха, че въздушните удари, извършени в отговор на убийството на американски цивилен контрагент при ракетно нападение над иракска военна база, са били успешни, но предупредиха, че все още могат да се предприемат „допълнителни действия“.

Иракското министерство на петрола каза, че спирането на производството на нефтеното находище Насирия няма да повлияе на износа и производството на страната, тъй като тя ще използва допълнителната си продукция от нефтените находища в Басра.

В Либия нефтена компания NOC заяви, че обмисля затваряне на пристанището си Завия и евакуирането на персонала от рафинерията, разположена там, поради сблъсъци, случващи се наблизо.

От своя страна цената на златото бележи спад от 0,08% до ниво от 1516,90 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:29 ч.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Цената на петрола се понижава леко след третия си седмичен ръст*