Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Цените на петрола отново се понижават заради опасения за търсенето*

Пазарът на петрол беше подкрепен по-рано тази седмица от изненадващо голям спад в американските запаси на суров петрол

Цените на петрола отново се понижават заради опасения за търсенето*

Снимка: Bloomberg

Петролът поевтинява в сутрешната търговия в Азия въпреки огромния спад в американските запаси на суровината. Доларът и търсенето на гориво са разколебани поради ограниченията за придвижване и забавянето в доставките на ваксини, от които напоследък се влияят цените, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент понижават цената си с 0,76% до 55,11 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол поевтиняват с 0,81% до 52,44 долара за барел.

Пазарът беше подкрепен по-рано тази седмица от изненадващо голям спад в американските запаси на суров петрол през седмицата до 22 януари, което според анализатори се дължи на нарастване на американския износ на суров петрол и спад на вноса.

Но вниманието сега се връща към опасенията за търсенето на фона на нарастването на заразените с COVID-19 с нови щамове, по-бавното разпространение на ваксините в Европа и ограниченията за пътуване в страни като Китай.

Според анализаторите Европа е изправена пред двойна рецесия заради забавените ваксинации и удължените мерки за борба с пандемията.

Европейският съюз не успя да направи пробив в преговорите AstraZeneca, която съобщи, че ще има забавяне на доставките на ваксини за ЕС, но без да посочи конкретни причини за това.

Съмненията в ЕС са, че AstraZeneca е предоставила ваксините, предвидени за общността, на Великобритания. Европейската агенция по лекарствата (EMA) още не е дала разрешение за използване на продукта в рамките на общността, а в Обединеното кралство вече поставят ваксината.

В допълнение към притесненията за търсенето, Китай, вторият по големина потребител на петрол в света, сега е изправен пред нарастване на случаите на коронавирус и се опитва да ограничи пътуванията, тъй като приближава към най-натоварения сезон за пътувания през годината – Китайската Нова година.

Китайското министерство на транспорта прогнозира, че броят на пътуванията ще се увеличи с 15% в сравнение с миналата година, но ще останат с 40% по-малко от 2019 г.

Великобритания, блокирана от 4 януари, в сряда ограничи пътуванията, изисквайки всички пристигащи от високорискови държави да бъдат поставени под карантина за 10 дни и да не пътуват без наложителни причини.

 „Икономическият фон остава несигурен, докато правителствата се борят с разпространението на COVID-19“, се казва в коментар на ANZ Research.

* Информацията е актуална към 09:36 часа българско време

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
ОПЕК+ запазва досегашните нива на производство, подкрепяйки петролните цени