IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола поеха надолу след данни за ръст на запасите в САЩ

Известна подкрепа за цените имаше от страна на Белия дом

08:37 | 21.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Anindito Mukherjee/Bloomberg</em></p>

Снимка: Anindito Mukherjee/Bloomberg

Цените на петрола се понижиха в сряда, след като неочакваното натрупване на запаси от суров петрол в САЩ предизвика опасения относно глобално пренасищане, а скокът в случаите на COVID-19 подхранва страховете от по-бавно възстановяване на търсенето на горива, съобщава Ройтерс.

Сортът Брент поевтинява с 0,58% до 42,91 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол понижават цената си с 0,48% до 41,49 долара за барел.* И двата сорта отчетоха ръст в предходната сесия.

„Натрупването на запаси в САЩ, заедно с нарастващите случи на коронавирус в световен мащаб, подтикнаха инвеститорите да направят корекции на позицията си“, коментира Чиоки Чен, главен анализатор в стоковия брокер Sunward Trading.

Запасите от суров петрол са се увеличили с 584 000 барела през седмицата до 16 октомври до около 490,6 милиона барела, показват данни на Американския петролен институт.

В допълнение към натиска от пренасищане на пазара, случаите на COVID-19 в световен мащаб надхвърлиха 40 милиона души във вторник, а някои страни в Европа подновиха мерките.

От страна на доставките руският енергиен министър заяви във вторник, че е твърде рано да се обсъжда бъдещето на ограничаването на глобалното производство на петрол след декември, по-малко от седмица, след като заяви, че плановете за намаляване на съществуващите ограничения на производството трябва да продължат.

По-рано тази година Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците й, включително Русия, известни като ОПЕК +, постигнаха споразумение да намалят съкращаването на производството през януари от настоящите 7,7 милиона барела на ден на приблизително 5,7 милиона барела дневно.

В същото време Либия увеличава производството, след като въоръжен конфликт затвори почти цялата продукция на страната през януари.

Междувременно известна подкрепа за цените имаше от страна на Белия дом и демократите в Конгреса на САЩ, които се приближиха към споразумение за нов пакет мерки за облекчаване на последствията от коронавируса, което може да увеличи търсенето на гориво. Президентът Доналд Тръмп заяви, че е готов да приеме голям законопроект за помощ.

„Очаква се надеждите за икономически стимули в САЩ и други страни за борба с пандемичния спад на потреблението да ограничат загубите, но планираното намаляване на съкращенията на производството от ОПЕК + също ще ограничи бъдещите ръстове“, коментира Сатору Йошида, стоков анализатор в Rakuten Securities, предвиждащ потенциал за колебание с 5 долара нагоре и надолу в цената на барел петрол през годината.

*Информацията е актуална към 08:03 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още