IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола поеха надолу в очакване на срещата на ОПЕК+*

ОПЕК и Русия възобновяват дискусиите по-късно днес, за да опитат да постигнат съгласие относно политиките на петролния пазар през 2021 г.

10:14 | 03.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола поеха надолу, след като производителите, включително Саудитска Арабия и Русия, не постигнаха единство относно необходимостта от удължаване на рекордното съкращение на производството, за което се договориха по време на първата вълна на пандемията с COVID-19, съобщава Ройтерс.

Сортът Брент понижава леко цената си с 0,02% до 48,22 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол поевтиняват с 0,15% до 45,21 долара за барел. 

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия възобновяват дискусиите по-късно днес, за да опитат да постигнат съгласие относно политиките на петролния пазар през 2021 г., след като първата среща по-рано тази седмица не доведе до компромис за това как пазарът да се справи със слабото търсене на петрол на фона на новата коронавирусна вълна.

Очакваше се, че ОПЕК и съюзниците от групата, известна като ОПЕК+, да намалят съкращянията на петрола от 7,7 милиона барела на ден, или 8% от глобалните доставки, поне до март 2021 г.

Но след като надеждите за бързо одобрение на антивирусните ваксини предизвикаха рали в цените на петрола в края на ноември, някои производители поставиха под въпрос необходимостта от затягане на политиката, която се подкрепя от лидера на ОПЕК - Саудитска Арабия.

„Всеки знак, че групата спори относно споразумението, може да натежи върху цените“, коментират от ANZ Research.

В САЩ запасите от суров петрол намаляха миналата седмица, докато тези от бензин и дестилат се увеличиха рязко, тъй като рафинериите забавиха производството на фона на отслабването на търсенето, съобщи в сряда Администрацията за енергийна информация.

Запасите от петрол са се свили с 679 000 барела през седмицата до 27 ноември, с по-малко от прогнозирания спад от 2,4 милиона барела от анализатори на Ройтерс.

Запасите от бензин се увеличиха с 3,5 милиона барела, докато запасите от дестилати се увеличиха с 3,2 милиона барела.

В същото време износът на суров петрол от Венецуела почти се е удвоил миналия месец, сочат данните на държавните PDVSA и Refinitiv Eikon.

* Информацията е актуална към 09:35 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още