IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола са нестабилни заради нарастващите случаи на COVID

Анализаторите се притесняват от ново забавяне в търсенето на горива

10:25 | 20.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се покачват леко във вторник заради притесненията, че увеличаването на случаите на заразени с коронавирус в световен мащаб ще затрудни очакваното възстановяване на търсенето на горива. Нарастващият добив в Либия също допринася за свръхпредлагането, съобщава Ройтерс.

„Отново мрачни облаци се сгъстиха над петролния пазар“, коментира Вандана Хари, енергиен анализатор във Vanda Insights.

Фючърсите на сорта Брент поскъпват с 0,12% до 42,67 долара за парел, докато тези на американския лек суров петрол (WTI) повишават цената си с 0,17% до 41,13 долара за барел.* По-рано през сесията цената на черното злато се понижаваше – за четвърти пореден ден, след като в понеделник стана ясно, че случаите на заразени с COVID-19 са надхвърлили 40 милиона души в световен мащаб.

На срещата си в понеделник Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, наречени ОПЕК +, обещаха да подкрепят петролния пазар, тъй като опасенията се увеличават заради нарастващия брой новозаразени с коронавирус.

Засега организацията се придържа към споразумението за ограничаване на производството със 7,7 милиона барела на ден до декември, а през януари предвижда да намали ограничението с 2 млн. до 5,8 млн. барела на ден.

„Не смятаме, че петролните пазари са в състояние да поемат около 2% от глобалното предлагане, което ОПЕК + се очаква да рестартира от 1 януари 2021 г.“, коментира анализаторът на Commonwealth Bank Вивек Дар.

Според него нарастващият добив от Либия, която не участва в пакта ОПЕК +, засилва опасенията от свръхпредлагане.

Либия възобнови производството от най-голямото добивно поле „Аш Шарара“ на 11 октомври и то вече достига около 150 хил. барела на ден, което е около половината от капацитета му.

Междувременно търговците ще следят данните за запасите от суровини от Американския петролен институт по-късно днес. Анализаторите очакват запасите от суров петрол и дестилат в САЩ да са намалели през последната седмица, сочи проучване на Ройтерс.

* Информацията е актуална към 09:43 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още