IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се насочват към най-големия си седмичен спад за годината*

Растящите запаси и търговското напрежение натежават върху петролните пазари

10:24 | 24.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на петрола възстановиха над 1% от стойността си в петък, но са напът да отбележат най-големия си седмичен спад от началото на годината, след като нарастващите запаси и притесненията от забавяне на икономиката доведоха до големи понижения по-рано тази седмица, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, прибавят 89 цента към стойността си до 68,65 долара за барел, подкрепени от ограничаването на доставките от ОПЕК и напрежението в Близкия изток.

Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват със 74 цента до 58,65 долара за барел.

„Многобройните рискове за доставките остават на фона на продължаващото напрежение между Иран и САЩ, което може да се окаже разрушително“, отбелязва ANZ bank.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) въведе ограничения на доставките от началото на годината, целящи да затегнат пазара и да повишат цените.

ANZ отбелязва, че американските санкции срещу петролната индустрия в Иран и Венецуела вероятно ще намалят още повече износа на суров петрол от ОПЕК. И двете страни членуват в картела.

Повишаването на цените в петък няма да компенсира значително по-големите спадове по-рано през седмицата, заради които фючърсите върху двата бенчмарка са напът да отбележат най-големите си седмични загуби от началото на годината. Цената на Брент вероятно ще регистрира седмичен спад от над 5%.

От средата на седмицата растящите запаси от петрол в САЩ започнаха да натежават върху цените.

„Растящите (петролни) запаси и намаляващата промишлена активност в САЩ задълбочиха свързаните с търговията притеснения за глобалното търсене“, казва Майкъл МакКарти, главен пазарен стратег в CMC Markets в Австралия.

Наличностите от петрол растат не само в Северна Америка. Маржовете на азиатските рафинерии, които не успяват да се справят със забавянето на икономиката и свръхредлагането на горива, достигнаха най-ниското си сезонно ниво най-малко от финансовата криза преди десет години.

„Петролът остава силно уязвим към всякакви новини за търговията и предвид очаквания спад на азиатските валути и борси всяко почакване на цените може да е краткотрайно“, казва Джефри Халей, старши анализатор в компанията OANDA.

*Информацията е актуална към 10 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още