Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Цените на петрола се насочват към най-големия си седмичен спад за годината*

Растящите запаси и търговското напрежение натежават върху петролните пазари

Цените на петрола се насочват към най-големия си седмичен спад за годината*

Снимка: Ройтерс

Цените на петрола възстановиха над 1% от стойността си в петък, но са напът да отбележат най-големия си седмичен спад от началото на годината, след като нарастващите запаси и притесненията от забавяне на икономиката доведоха до големи понижения по-рано тази седмица, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, прибавят 89 цента към стойността си до 68,65 долара за барел, подкрепени от ограничаването на доставките от ОПЕК и напрежението в Близкия изток.

Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват със 74 цента до 58,65 долара за барел.

„Многобройните рискове за доставките остават на фона на продължаващото напрежение между Иран и САЩ, което може да се окаже разрушително“, отбелязва ANZ bank.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) въведе ограничения на доставките от началото на годината, целящи да затегнат пазара и да повишат цените.

ANZ отбелязва, че американските санкции срещу петролната индустрия в Иран и Венецуела вероятно ще намалят още повече износа на суров петрол от ОПЕК. И двете страни членуват в картела.

Повишаването на цените в петък няма да компенсира значително по-големите спадове по-рано през седмицата, заради които фючърсите върху двата бенчмарка са напът да отбележат най-големите си седмични загуби от началото на годината. Цената на Брент вероятно ще регистрира седмичен спад от над 5%.

От средата на седмицата растящите запаси от петрол в САЩ започнаха да натежават върху цените.

„Растящите (петролни) запаси и намаляващата промишлена активност в САЩ задълбочиха свързаните с търговията притеснения за глобалното търсене“, казва Майкъл МакКарти, главен пазарен стратег в CMC Markets в Австралия.

Наличностите от петрол растат не само в Северна Америка. Маржовете на азиатските рафинерии, които не успяват да се справят със забавянето на икономиката и свръхредлагането на горива, достигнаха най-ниското си сезонно ниво най-малко от финансовата криза преди десет години.

„Петролът остава силно уязвим към всякакви новини за търговията и предвид очаквания спад на азиатските валути и борси всяко почакване на цените може да е краткотрайно“, казва Джефри Халей, старши анализатор в компанията OANDA.

*Информацията е актуална към 10 ч. българско време. 

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Петролът със силен ръст в цената заради намаляване на запасите в САЩ*