Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Цените на петрола се насочват към втора поредна седмица на ръстове*

Пазарите продължават да намират подкрепа в положителните новини след търговските преговори САЩ-Китай

Цените на петрола се насочват към втора поредна седмица на ръстове*

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола са напът да отбележат стабилни седмични ръстове, след като финансовите пазари бяха подкрепени от надеждите за скорошно решаване на търговския спор САЩ-Китай, а сделката на ОПЕК+ започна да свива предлагането, съобщава Ройтерс.

Въпреки това пазарите следят внимателно ситуацията, основно опасявайки се за забавяне на глобалната икономика през 2019 г.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI се повишават леко с 5 цента, или 0,1%, до 52,64 долара за барел, но върху сорта Брент се понижават с минималните 2 цента, или 0,03%, до 61,66 долара за барел.

И WTI, и Брент са напът да отбележат втора поредна седмица на ръстове, повишавайки цените си с 8% и 10% съответно.

Пазарите бяха подкрепени от надеждите, че търговската война между Вашингтон и Пекин може да бъде решена скоро, след като делегати заяви, че тридневните преговори тази седмица са завършили конструктивно и предстоят още разговори този месец.

По-ниският износ на петрол от Иран през ноември, когато отново влязоха в сила санкциите на САЩ, също повлия положително на пазара.

Въпреки това опасенията за здравето на глобалната икономика натежава, а сигналите, че ръстът на Китай през 2018 и 2019 г. ще бъде най-ниският от 1990 г., се трупат.

„Ако преминем през забавяне на икономиката, суровият петрол ще се представи по-слабо заради връзката си с растежа“, казва Хю Фрейм, портфейлен мениджър във Frame Funds в Сидни.

Повечето анализатори понижиха прогнозите си за глобалния икономически растеж под 3% за 2019 г., а някои дори изразиха опасения за предстояща рецесия.

От гледна точка на предлагането петролните пазари получават подкрепа от намаляването на добива от Организацията на страните износителки на петрола, които целят да ограничат излишъка, появил се през втората половина на 2019 г.

Ключова причина за свръхпредлагането са САЩ, където производството на суров петрол се е повишило с над 2 млн. барела на ден през 2018 г. до рекордните 11,7 млн. барела на ден.

* Данните са актуални към 9:20 ч.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Петролът поскъпва втори ден подред след атаките на танкери в Близкия изток*