IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се понижават в очакване на нови икономически данни*

Спадът идва въпреки надеждите за намиране на решение на търговския спор между САЩ и Китай

10:01 | 04.11.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка:Архив на Ройтерс

Цените на петрола се понижават днес въпреки надеждите за намиране на решение на търговския спор между САЩ и Китай, който нанесе значителни вреди на глобалния икономически растеж и ограничи търсенето на суровината, предава CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижи с 15 цента, или с 0,24%, до 61,53 долара за барел. От своя страна фючърсите върху американският лек суров петрол WTI достигнаха 55,97 долара за барел, което е спад от 12 цента, или 0,21%.

Очаква се по-късно днес да бъдат публикувани ключови данни за някои от най-големите икономики в Европейския съюз, a по-късно пред седмицата да бъде представена подобна информация за САЩ и Китай.

Цените се повишиха с около 2 долара за барел в петък, след като двете най-големи световни икономики заявиха, че са постигнали напредък в търговските преговори. От страна на САЩ дори се повиха твърдения, че сделката може да бъде подписана този месец.

"Мисля, че разговорите за търговия продължават да подобряват настроенията, но азиатските търговци на петрол искат по-убедителни макроикономически данни преди да увеличат търговията си със суровината", коментира Стивън Инес, пазарен стратег за азиатско-тихоокеанския регион в AxiTrader.

Все пак спадът в количеството на суровинните запаси за втора поредна седмица и положителният доклад за работните места в САЩ подкрепиха цените на петрола миналата седмица.

Намаляването на производството от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), Русия и други производители от групата, известна като OPEC +, също подсилва цените.

Данни, публикувани от министерството на енергетиката в събота обаче показаха че Русия отново не е успяла да изпълни целта за намаляване на производството през октомври.

Продукцията на ОПЕК също се възстанови през миналия месец от осемгодишен минимум. Това се случи поради бързото възобновяване на производството на Саудитска Арабия след атаките върху петролната й инфраструктура през септември, което компенсира загубите в Еквадор и доброволните съкращения в рамките на организацията.

Протестите в главното пристанище на Ирак Ум Касър блокираха вноса на храни в страната, но не засегнаха износа на нефт на втория по големина производител на ОПЕК.

Saudi Aramco най-накрая даде старт на своето първично публично предлагане (IPO) в неделя, но предостави оскъдна информация за броя на акциите, които ще бъдат продадени, цените им и датата за стартиране на процедурата.

От своя страна, цената на златото бележи спад от 0,11% до ниво от 1 513,84 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 4 години
ПО СКОРО ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА СКОКА НА БОРСОВИТЕ ИНДЕКСИ В САЩ, отколкото да пишете такива небивалици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 4 години
РАДИНЧЕ, Нещо си се объркала или работиш със стара информация. Цената на нефт -Брент в момента годи 62 долара за барел и е най ВИСОКАТА от МЕСЕЦ !!ПО СКОРО ЦЕНАТА АНА ПЕТРОЛА СЕ Е СТАБИЛИЗАРАЛА В НИВА ОКОЛО 60 ДОЛАРА ЗА БАРЕЛ ОТКОЛКОТО ДА БЕЛЕЖИ НЯКАКВИ АПОКАЛИПТИЧНИ ДВИЖЕНИЯ НАГОРЕ ИЛИ НАДОЛУ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още