Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Цените на петрола се понижиха до двуседмично дъно*

Очакванията са за ръст в производството в САЩ, докато миналата седмица запасите от "черно злато" се повишиха над очакванията

Цените на петрола се понижиха до двуседмично дъно*

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижиха до двуседмично дъно в четвъртък, след като продължиха низходящия си тренд от предходната сесия на фона на разпродаването на акции в световен мащаб и данни за нарастване на запасите в САЩ повече от очакваното, съобщава CNBC.

Фючърсите върху американския суров петрол с доставка през ноември поевтиняват с над 1,2% до 72,32 долара за барел. Понижението при сорта Брент е с 1,25% до 82,05 долара за барел.

Притесненията, свързани с доставките също не са вече на преден план, след като ураганът Майкъл пощади от значителни щети петролните платформи въпреки силната мощ, с която удари Флорида.

Индексите на основните световни пазари отчетоха сериозни спадове в сряда. Акциите на технологичните компании бяха сред най-засегнатите от продажбите, като най-голямо влияние на настроението на инвеститорите оказват страховете, свързани със забавяне на търсенето и напрежението между САЩ и Китай.

Запасите от суров петрол в САЩ се повишиха повече от очакваното миналата седмица по данни на Американския петролен институт с 9,7 млн. барела до 410,7 млн. барела. За сравнение, очакванията на анализаторите бяха за увеличение с 2,6 млн. барела. Официални данни от Администрацията за енергийна информация се очакват по-късно в четвъртък.

В щатската част на Мексиканския залив производителите са намалили ежедновното производство на петрол с около 42% заради бурята, съобщи Бюрото за сигурност и опазване на околната среда. Става въпрос за свиване на продукцията със 718 877 барела на ден. Анализатор обаче определи този обем като сравнително малка част от общото производство в САЩ.

Производството на петрол в САЩ се очаква да нарасне с 1,39 млн. барела до рекордните 10,74 млн. барела според месечната прогноза на Администрацията за енергийна информация.

Междувременно на стоковите пазари златото поскъпва и в четвъртък с 0,32% до 1197,20 долара за тройунция. Останалите метали обаче се търгуват на червена територия.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,15% до 95,32 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,05% до 112,21 йени. Австралийският долар поскъпва спрямо американския с 0,24% до 0,7072 долара. 

*Информацията е актуална към 9:40 часа

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Паладият поскъпна до рекордните 1500 долара заради недостиг