IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се повишават, подкрепени от спад на запасите в САЩ*

ОПЕК запази прогнозата си за търсенето на петрол до края на годината

10:19 | 12.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на "черното злато" се повишават, след като спадът в запасите на суров петрол в САЩ засили перспективата за търсенето в момент, когато пазарът наблюдава последиците от прекъсването на ключовия тръбопровод в САЩ, съобщи Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент поскъпват с 0,41% до 68,84 долара за барел, докато американският лек суров петрол (WTI) повишава цената си с 0,46% до 65,57 долара за барел.

Данните от Американския петролен институт показват, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 2,5 милиона барела през седмицата до 7 май.

Спадът е малко по-малък от очакваното. Осем анализатори, анкетирани от Ройтерс, изчисляваха, че запасите от суров петрол ще се свият с 2,8 милиона барела.

Намаляването на запасите се случва дни преди кибератака да спре работата на най-големия нефтопровод в САЩ, който пренася по над 2,5 млн. тона гориво на ден. Голяма част от мрежата се очаква да заработи отново до края на седмицата.

Междувременно пазарът вече е на ръба, като бензиностанциите от Флорида до Вирджиния започнаха да изчерпват горивото си, тъй като американците се втурнаха да пълнят резервоарите си, тласкайки цените нагоре.

"Въпреки че продължителното прекъсване би подкрепило цените на рафинираните продукти, то може да започне да тежи върху цените на суровия петрол, ако рафинериите по американското крайбрежие на Мексиканския залив са принудени да намалят работа поради натрупването на запаси", обясниха анализаторите на ING.

Цените на безоловния бензин в САЩ достигат средно 2,99 долара за галон, най-високите от ноември 2014 г., съобщи Американската автомобилна асоциация.

Цените на "черното злато" бяха подкрепени и от последните прогнози на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), които се придържат към очакванията за силно възстановяване на търсенето в света през 2021 г., като растежът в Китай и САЩ ще компенсира вредното влияние на коронавирусната криза в Индия.

ОПЕК заяви, че очаква търсенето да нарасне с 5,95 милиона барела на ден тази година, оставяйки прогнозата си без промяна спрямо миналия месец. Въпреки това, картелът намали перспективите си за търсенето през второто тримесечие с 300 000 барела на ден поради нарастващите случаи на COVID-19 в Индия.

"В момента Индия е изправена пред сериозни предизвикателства, свързани с COVID-19, и поради това ще се сблъска с проблеми, които ще натежат върху възстановяването през второто тримесечие. Въпреки това се очаква страната да продължи да подобрява показателите си отново през втората половина на 2021 г.", пише ОПЕК в своя месечен доклад.

*Информацията е актуална към 09:30 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още