IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се повишават заради вероятността ОПЕК+ да удължи ограниченията*

Златото отстъпи от 14-месечния си връх след предотвратената търговска война между САЩ и Мексико

10:59 | 10.06.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават в понеделник, след като Саудитска Арабия каза, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия по всяка вероятност ще продължат да ограничават доставките, съобщава Ройтерс. Пазарите си отдъхнаха и от предотвратената търговска война между САЩ и Мексико, тъй като в противен случай се очакваха негативни ефекти върху глобалната икономика.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,52% до 54,27 долара за барел за контракти с доставка през юли. Повишението при сорта Брент е с 0,44% до 63,57 долара за барел за доставка през август.

Според трейдъри цените на суровия петрол отчитат ръстове в момента заради изявленията на Саудитска Арабия, че групата е близо до договаряне на удължаване на срока на действие на ограниченията в доставките. 

„С удължаване на ограниченията, което в момента звучи по-вероятно, отколкото това да не се случи, трябва да има невероятна подкрепа за цените на петрола“, коментира Стивън Иннес, управляващ партньор в Vanguard Markets.

ОПЕК заедно с Русия ограничават доставките от началото на тази година с цел подкрепа на цените.

На стоковите пазари златото поевтинява с 1,15% до 1330,60 долара за тройунция, отстъпвайки от 14-месечния си връх след споразумението между САЩ и Мексико, което предотвратява търговската война между двете страни. Причината е, че инвеститорите в момента нямат мотивация да повишават търсенето на активът убежище.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,25% до 96,79 пункта. Доларът поскъпва спрямо йената с 0,43% до 108,66 йени. Австралийският долар поевтинява спрямо американския с 0,47% до 0,6969 долара.

*Информацията е актуална към 9:42 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още