IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се разколебаха от неочаквания ръст на запасите в САЩ*

В същото време ОПЕК+ претегля възможностите за продължаване на съществуващите съкращения в производството на петрол и през 2021 г.

09:56 | 18.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Петролните пазари се представят колебливо след по-голям от очакваното ръст в запасите от суров петрол в САЩ и по-слабите продажби на дребно в страната, които отново породиха опасения за търсенето на „черно злато“. В същото време надеждата, че ОПЕК и нейните съюзници ще забавят планираното увеличение в добива на петрол, дава подкрепа на цените, пише Ройтерс.

Цената на сорта Брент се увеличава с 0,30% до 43,88 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) записват леко понижение от 0,07% до 41,40 долара за барел.

Американският петролен институт обяви във вторник, че американските запаси от суров петрол са се увеличили с 4,2 милиона барела през миналата седмица, много над очакванията на анализаторите в проучване на Ройтерс за ръст от 1,7 милиона барела. „Това увеличение на суровинните запаси допълнително засили натиска“, коментира Джефри Халей, старши пазарен анализатор в OANDA.

Разочароващите продажби на дребно в САЩ също породиха опасения относно по-слабото потребление в САЩ в светлината на новата вълна от COVID-19, каза той.

Продажбите на дребно в САЩ се повишиха по-малко от очакваното през октомври на фона на увеличаващите се нови случаи на коронавирус и намаляващите доходите на домакинствата, тъй като милиони безработни американци останаха без държавна финансова подкрепа.

В същото време ОПЕК + претегля възможностите за продължаване на съществуващите съкращения в производството на петрол и през 2021 г.

За да се справи с по-слабото търсене на енергия на фона на пандемията, Саудитска Арабия призова страните от групата на ОПЕК + да проявяват гъвкавост в отговор на нуждите на петролния пазар, което дава знак за обмисляне на по-строга производствена политика през 2021г.

„Надяваме се, че ОПЕК+ ще запази съществуващите съкращения и през 2021 г. или дори ще увеличи намаленията“ каза Хироюки Кикукава, генерален мениджър изследвания в Nissan Securities.

Той прогнозира, че WTI ще остане в диапазона от 39 до 44 долара за барел до голямото заседание на Организацията на страните износителки на петрол по-късно този месец.

Членовете на организацията са склонни да забавят предварително договорения план за увеличаване на производството през януари с 2 милиона барела на ден, или 2% от глобалното търсене, съобщиха източници на Ройтерс в началото на тази седмица.

В подкрепа на аргумента за по-строга политика на предлагането през следващата година, ОПЕК и нейните съюзници са преразгледали сценариите за търсене на петрол за 2021 г., което ще бъде по-слабо от очакваното, показва поверителен документ, видян от Ройтерс.

* Информацията е актуална към 09:30 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още