IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се стабилизираха след двудневен спад*

Запасите на петрол в САЩ се увеличиха с 1,3 милиона барела миналата седмица

10:20 | 20.05.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се стабилизираха в четвъртък след двудневен спад, отразяващ смесеното икономическо възстановяване на световната икономика от пандемията - от една страна, търсенето в САЩ се очаква да продължи да нараства, докато от друга страна втората вълна на коронавирус, бушуваща в Индия, доведе до повече ограничения на движението, съобщи Ройтерс.

Петролът от сорт Брент поскъпва с 0,2% до 66,79 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол повишават цената си с 0,32% до 63,56 долара.*

"Търсенето на бензин в САЩ се задържа доста високо преди сезона на пътуванията", коментираха от ANZ Research. Пътниците на американските летища също се увеличават, което е добър предвестник за търсенето на реактивно гориво.

Запасите на петрол в САЩ се увеличиха с 1,3 милиона барела миналата седмица, в сравнение с очакванията на анализаторите в анкета на Ройтерс за увеличение от 1,6 милиона барела.

Запасите от бензин са намалели с 2 милиона барела в сравнение с прогнозите за спад от 886 хил. барела.

Все пак намаляващото търсене на гориво в Индия вероятно ще се влоши допълнително през май поради ограничения на движението, казват от ANZ.

Спадът в цените тази седмица бе допълнително ускорен в сряда, след като медиите съобщиха, че САЩ и Иран са постигнали напредък в преговорите по ядрената програма на Техеран, които могат да доведат до отмяна на санкциите и повече предлагане на пазара.

По-късните статии по темата дадоха да се разбере, че ще е необходимо повече време за постигане на споразумение, което успокои пазара. Според анализатори на Citi Research пазарната реакция е преувеличена.

В същото време спекулациите, че Федералният резерв може да повиши лихвите, подтикват някои инвеститори да намалят инвестициите си в петрол и други суровини.

*Информацията е актуална към 09:35 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още