IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се стабилизират заради ограниченото предлагане*

47% от намаления обем на продукцията в рамките на ОПЕК всъщност се пада на двете държави, засегнати от санкции - Иран и Венецуела

10:24 | 10.04.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се стабилизираха в сряда, подкрепени от намаляването на доставките от страна на ОПЕК, американските санкции срещу износителите на петрол Иран и Венецуела, но натиск идва по посока на очакванията, че икономическото забавяне може скоро да влоши потреблението на горива, обобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,44% до 64,26 долара за барел. Повишението при сорта Брент е с 0,33% до 70,84 долара за барел.

Като цяло петролните пазари са затегнати през тази година заради санкциите на САЩ срещу износителите на петрол Иран и Венецуела, както и от намаляването на доставките от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) заедно с някои производители извън картела, включително Русия.

В резултат на това фючърсите върху Брент и WTI са поскъпнали от началото на годината съответно с 30% и 40%.

„Глобалният петролен пазар очевидно се връща към баланс благодарение на свиването на производството на ОПЕК, което е намаляло с 1,98 млн. барела на ден спрямо нивата от октомври“, обясняват от ING bank. От холандската банка обаче уточняват, че ефект върху пазара оказват и санкциите от страна на САЩ.

По данни на ING производството на петрол във Венецуела се е понижило от 1,19 млн. барела на ден през октомври до 890 хил. барела на ден през март, докато производството от Иран е спаднало от 3,33 млн. барела на ден до 2,71 млн. барела на ден. Така 47% от намаления обем в рамките на ОПЕК всъщност се пада на двете държави, засегнати от санкции.

От ANZ bank заявиха в сряда, че очакват цените на Брент да бъдат тласнати към ниво от 79 долара за барел.

Междувременно производство на петрол в САЩ е нараснало с над 2 млн. барела на ден в началото на 2018 г. до рекордните 12,2 млн. барела на ден. Запасите от суров петрол в страната са се повишили с 4,1 млн. барела до 455,8 млн. барела през седмицата, приключваща на 5 април по данни на Американския петролен институт.

От страна на търсенето съществуват опасения, че забавянето на световната икономика скоро може да се отрази на потреблението на гориво.

Международният валутен фонд предупреди във вторник, че световната икономика се забавя повече от очакваното. В третото понижение на прогнозите си от октомври миналата година насам МВФ заяви, че световната икономика вероятно ще нарасне с 3,3% през тази година, което е най-бавният темп на растеж от 2016 г.

Очакванията са снижени с 0,2 процентни пункта спрямо януарските оценки на фонда.

На стоковите пазари златото поскъпва с минималните 0,02% до 1308,50 долара за тройунция. Среброто поевтинява с 0,14%, докато медта и платината отчитат ръст в цената си съответно с 0,15% и 0,21%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,07% до 96,95 пункта. Доларът остава стабилен спрямо йената на ниво от 111,13 йени. Австралийският долар поскъпва спрямо американския с 0,34% до 0,7148 долара.

*Информацията е актуална към 9:36 часа 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още