IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се задържат близо до няколкоседмичен връх

ОПЕК изрази оптимизъм за сделката с други водещи производители за понижаване на добива

10:01 | 22.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се задържат близо до няколкоседмичен връх в сряда, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) изрази оптимизъм за сделката с други водещи производители за понижаване на добива, съобщава Ройтерс.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,29% до 54,49 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент – с 0,32% до 56,84 долара за барел към 9:45 часа българско време.

Във вторник WTI с доставка през март поскъпна с 1,2%, а Брентът достигна най-високото си ниво от 2 февруари насам до 57,31 долара за барел. 

Доближаваме се до горната граница на рейнджа, в който се търгуват WTI и Брентът, така че следващите няколко сесии ще бъдат ключови от техническа гледна точка поне за определянето на това в коя посока ще тръгне цената“, казва Майкъл Маккарти, главен пазарен стратег в CMC Markets. “Данните на Администрацията за енергийна информация в четвъртък ще бъдат факторът, който ще даде следващия тласък”, допълва той. В сряда вечерта се очаква докладът на Американския петролен институт за резервите. Данните са изместени с един ден, защото понеделник беше почивен в САЩ.

Данните от миналата седмица показаха, че добивът е помогнал за ръста в запасите от суров петрол и бензин до рекордно високи нива.

Именно повишеният добив в САЩ ограничаваше ръста на цените, провокиран от споразумението на ОПЕК и други големи производителки на петрол, което влезе в сила в началото на годината.

Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо заяви във вторник в Лондон, че спазването на договорката през януари е постигнало над 90% успеваемост. По думите му петролните резерви ще се понижат през тази година.

Инвестиционната банка Goldman Sachs обаче посочва, че възстановяването в сондажната дейност в САЩ е надминало очакванията на самата индустрия.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още