Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Цените на петрола се запазват стабилни в ситуация на растяща несигурност*

Очаква се добивът на суров петрол в САЩ да достигне рекордните над 12 млн. барела на ден тази година и почти 13 млн. барела през следващата година

Цените на петрола се запазват стабилни в ситуация на растяща несигурност*

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се запазват стабилни в сряда, тъй като пазарите са под влияние на два коренно различни фактора – признаците за забавяне на глобалната икономика и намаляването на доставките от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), обобщава картината Ройтерс. Именно ограничената продукция задържа цената на Брент над 60 долара за барел, но така или иначе несигурността на пазарите расте.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,13% до 52,18 долара за барел за контракти с доставка през февруари. Сортът Брент повишава цената си с 0,18% до 60,75 долара за барел.

„От фундаментална гледна точка няма ясна посока за петролните пазари в момента“, коментира Норбърт Рюкер от швейцарската банка Julius Baer.

Цените са под натиск заради сигналите за забавяне на глобалната икономика.

Китай, най-голямата икономика в Азия, е изправена пред нарастваща несигурност по отношение на търговията през тази година, заяви представител на търговското министерство в сряда, след като по-рано през седмицата бяха публикувани слаби данни за вноса и износа на страната.

В Япония поръчките за машини се забавиха рязко през ноември, което е сигнал, че капиталовите разходи на компаниите могат да загубят инерцията си, тъй като търговската война между САЩ и Китай се отразява и на други държави.

Като към всичко това се добави и ударът, който понася американската икономика от спряната работа на правителството и отхвърленото с мнозинство споразумение за излизане на Великобритания от Европейския съюз, то несигурността за това какво следва расте още повече.

Въпреки това петролните пазари получават подкрепа от свиването на доставките от страна на ОПЕК и Русия.
Нарастващото производство на суров петрол в САЩ, което достигна рекордните 11,7 млн. барела на ден в края на миналата година, обаче заплашва да подкопае усилията на ОПЕК.

Очаква се добивът на суров петрол в САЩ да достигне рекордните над 12 млн. барела на ден тази година и почти 13 млн. барела през следващата година, посочи вчера Администрацията за енергийна информация в първата си прогноза за 2020 г.

Цените на петрола се очаква да се колебаят близо до сегашните си нива според годишното проучване на Ройтерс сред енергийни експерти, проведено между 8 и 11 януари. Прогнозите са цените на Брент да достигат средно 65 долара за барел през 2019 г., като такива бяха очакванията и за 2016, 2017 и 2018 г.

На стоковите пазари златото поскъпва с 0,20% до 1291 долара за тройунция. На зелена територия се търгуват и останалите метали.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се остава стабилен на ниво от 95,99 пункта. Доларът поевтиня спрямо йената с 0,06% до 108,62 йени. Австралийският долар поскъпва спрямо американския с 0,07% до 0,7206 долара.

* Информацията е актуална към 9:24 часа

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Петролът поевтинява благодарение на достатъчния обем на доставките*