IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола спадат с около 5% след речта на Доналд Тръмп*

Въпреки че президентът обеща, че САЩ ще отговори на атаките с "наказателни икономически санкции", трейдърите приеха коментарите му като желание за деескалация на напрежението

10:22 | 09.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Пиксабей</em></p>

Снимка: Пиксабей

Цените на петрола оставят почти непроменени в четвъртък, след като отчетоха спад от около 5% в сряда вечерта, тъй като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон ще наложи санкции на Техеран вместо да даде начало на подготвка на поредната военна атака. Възможността за допълнителна ескалация на напрежението помрачаваше настроението на инвеститорите в последните няколко дни, припомня CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 0,02% до ниво от 65,45 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват с 5 цента до 59,66 долара за барел.

По време на пресконференцията на Тръмп относно атаката на Иран срещу американски военни бази на територията на Ирак, президентът потвърди, че енергийна инфраструктура в региона не е засегната. Тръмп съобщи още, че по време на бомбардировките не е пострадал нито един американски гражданин.

Въпреки че президентът обеща, че САЩ ще отговори на атаките с "наказателни икономически санкции", трейдърите приеха коментарите му като желание за деескалация на напрежението.

Ракетните удари от иранските сили бяха извършени само часове след погребението на генерал Касем Солеймани във вторник. Военният командир беше убит от при атака на САЩ с дрон над международното летище в Багдад в края на миналата седмица. Това действие повиши и без това силното напрежение между Вашингтон и Техеран в региона.

Последната ескалация породи опасения от разрастващ се конфликт в Близкия изток, като участниците в енергийния пазар все повече изразяват притеснения, че допълните въоръжени действия ще прекъснат регионалните доставки на суров петрол. Но коментарите както от Белия дом, така и от Обединените арабски емирства повишиха надеждите, че най-лошият сценарий ще бъде избегнат.

Министърът на енергетиката на ОАЕ Сухаил ал-Мазруей заяви пред Ройтерс в сряда, че не вижда неминуем риск пред транспортирането на петрол през Ормузкия проток.

"Няма да станем свидетели на война", каза той и добави: "Това определено е ескалация между съюзника ни САЩ и съседа ни Иран, а последното нещо, което искаме, е повече напрежение в Близкия изток."

Друг фактор за понижението на цените на петрола е неочакваното нарастване на суровинните запаси в САЩ през миналата седмица. Американските запаси от суров петрола са се повишили с 1,2 милиона барела до 431,1 милиона барела, посочват данни на правителството.

От своя страна цената на златото бележи спад от 0,89% до ниво от 1546,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:44 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още