IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола спадат в очакване на срещите на ОПЕК+*

Картелът има за цел да стимулира по-голямото намаляване на производството, за да се избегне свръхпредлагане през следващата година

09:35 | 05.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола отбелязват спад непосредствено преди срещата Организацията на страните износителки на петро (ОПЕК) във Виена по-късно днес. В сряда (4 декември) петролните цени отчетоха резки повишения, както заради възможността членовете на организацията да постигнат съгласие за по-нататъшно намаляване на производството, така и поради рязкото спадане на американските запаси, информира CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 12 цента или 0,19% до ниво от 62,88 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американският лек суров петрол WTI бележатр спад от 21 цента до 58,23 долара за барел.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп посочи в сряда, че търговските преговори с Китай вървят "много добре". Ден преди това обаче той заяви, че споразумението може да бъде отложено за след края президентските избори в САЩ през следващата година.

Вниманието на търговците сега е насочено към срещите на ОПЕК с други производители и към възможността за по-големи съкращения на производството.

Така наречената група ОПЕК+ ограничава продукцията си от 2017 г., за да се противопостави на нарастващото производство в САЩ, които сега са най-големият производител на петрол в света.

Картелът има за цел да стимулира по-голямото намаляване на производството, но се нуждае от съгласието на Русия и другите производители на петрол, за да се избегне свръхпредлагане през следващата година, след като ръстът на търсенето се забави през 2019 г. Но много анализатори са скептични по отношение на възможността за по-дълбоки съкращения.

Членовете на ОПЕК ще се срещнат в четвъртък, а в петък към тях ще се присъединят и техните съюзници.

Цените на петрола се повишиха в сряда, след като американските запаси от суров петрол спаднаха с много повече от очакваното. По данни на Администрацията за енергийна информация петролните запаси са намалели с 4,9 милиона барела през миналата седмица. В сравнение с това анализаторите очакваха понижение от едва 1,9 милиона барела.

От своя страна, цената на златото бележи ръст от 0,22% до ниво от 1483,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:13 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още