IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола тръгнаха надолу в очакване на новини от ОПЕК и Г-20*

Намаляването на запасите в САЩ оскъпи вчера петрола до най-високите му нива за последния месец

10:26 | 27.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават в четвъртък, изтривайки част от ръстовете в предишните сесии, тъй като трейдърите насочват вниманието си към срещата на върха на Г-20 в Япония и срещата на ОПЕК, на която трябва да бъде взето решение дали да бъдат удължени ограниченията в производството, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 0,42% до 59,13 долара за барел за контракти с доставка през август. Сортът Брент отчита спад в цената си с 0,38% до 64,24 долара за барел.

Цените на петрола се повишиха с повече от 2% в сряда и достигнаха най-високата си стойност за последния месец, след като стана ясно, че запасите от суров петрол в САЩ са се понижили с повече от очакваното, докато износът е достигнал рекордно високи стойности.

Трейдърите коментират обаче, че надеждите за пробив на търговския фронт по време на срещата на Г-20 може и да не се оправдаят, като е налице и известно безпокойство около евентуално удължаване на съкращенията в производството.

Американският президент Доналд Тръмп ще се срещне с китайския президент Си Дзинпин на срещата на върха на Г-20 в Япония, която започва в петък. Очакванията са да се потърси начин за пробив в преговорите за прекратяване на търговската война, която се отрази на глобалния икономически растеж. Тръмп заяви в сряда, че сделката е възможен вариант, но също така спомена и за план Б, който включва ограничаване на бизнес отношенията с Китай.

Почти веднага след края на срещата на върха на Г-20 в събота Организацията на страните износителки на петрол заседава в понеделник, за да обсъди удължаването на ограниченията в производството, за да подкрепи цените. На следващия ден членовете на ОПЕК ще се срещнат с други производители, включително Русия. ОПЕК+ се съгласи да намали доставките с 1,2 млн. барела на ден от 1 януари, а споразумението изтича на 30 юни.

Запасите от суров петрол в САЩ намаляха с 12,8 млн. барела през миналата седмица, съобщиха от Агенцията за енергийна информация. Данните се разминаха сериозно с очакванията на анализаторите за понижение с 2,5 млн. барела.

Нетният внос в САЩ през миналата седмица спадна с 1,2 млн. барела на ден. Общият износ на суров петрол нарасна до 3,8 млн. барела на ден, надминавайки предишния рекорд от 3,6 млн. барела на ден през февруари.

На пазарите на суровини златото поевтинява с 0,72% до 1405,20 долара за тройунция. Среброто и платината отчитат спад в цената си съответно с 0,91% и 0,46%, а медта поскъпва с 0,13%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,15% до 96,36 пункта. Доларът поскъпна с 0,27% спрямо йената до 108,08 йени. Австралийският долар се търгува с преднина от 0,10% спрямо американския до 0,6992 долара.

*Информацията е актуална към 9:38 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още