IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола тръгнаха нагоре след ръст на търсенето от Китай*

За кратко златото се търгуваше под 1280 долара за тройунция заради засилването на риск апетита, което намалява атрактивността на ценния метал

10:33 | 17.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола тръгнаха нагоре в сряда след сигналите за силно търсене от страна на рафинериите в Китай – вторият по големина потребител на петрол в света, съобщава Ройтерс. Това се случва в условията на затегнато предлагане, тъй като производителите ограничават добива, а запасите на петрол в САЩ се свиха неочаквано.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,73% до 64,52 долара за барел за контракти с доставка през май. Повишението при сорта Брент е с 0,43% до 72,03 долара за барел за доставка през юни.

„Фючърсите върху суровия петрол повишават цената си, тъй като пазарните настроения бяха подкрепени от изненадващото намаляване на запасите от суров петрол в САЩ в условията на така или иначе затегнат пазар“, комнетира Бенджамин Лу, анализатор в Phillip Futures.

Продукцията от китайските рафинерии е нараснала с 3,2% на годишна база до 53,04 млн. тона или 12,49 млн. барела на ден. В същото време икономиката на страната отчете растеж от 6,4% на годишна база.

Според Стивън Иннес, управляващ партньор в SPI Asset Management, цените ще продължат да се движат нагоре с ускоряване на растежа на световната икономика и риск апетита.

Влияние на петролните пазари продължава да оказва и сделката между Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, включително Русия, за ограничаване на производството с 1,2 млн. барела на ден през 2019 г. Доставките на петрол намаляха допълнително тази година и след като САЩ наложиха санкции на Венецуела и Иран.

Затягащото се предлагане подкрепи повишаването на цените на петрола от началото на годината със съответно с над 40% за WTI и над 30% за Брент.

През юни ОПЕК и неговите партньори ще решат дали да продължат да ограничават производството си, въпреки че вече възникнаха опасения за готовността на Русия да се придържа към споразумението.

Неочакваният спад на запасите от суров петрол в САЩ също подкрепиха повишаването на цените в сряда. По данни на Американския петролен институт запасите от „черно злато“ в най-голямата икономика в света намаляха с 3,1 млн. барела до 452,7 млн. барела в сравнение с очаквания на анализаторите за повишение с 1,7 млн. барела. Официалните данни на Агенцията за енергийна информация ще бъдат публикувани в сряда.

Междувременно на стоковите пазари златото поскъпва с 0,27% до 1280,60 долара за тройунция, като по време на азиатската сесия обаче се търгуваше под ключовото ниво от 1280 долара за тройунция заради засилването на риск апетита, което намалява атрактивността на ценния метал.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижива с 0,16% до 96,90 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,04% до 111,96 йени. Австралийският долар поскъпва с 0,31% до 0,7197 долара.

*Информацията е актуална към 9:48 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още