IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола тръгнаха в различни посоки в петък*

Все пак суровинните цени се задържат близо до най-високите си стойности за последните три месеца

09:28 | 20.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола не намират единна посока в петък, но се задържат близо до най-високите си стойности за последните три месеца, стимулирани от разведряването в отношенията между Китай и САЩ, информира CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 3 цента, или 0,03%, до ниво от 66,56 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американският лек суров петрол WTI възлизат на стойност от 61,10 долара за барел, което е понижение от 8 цента, или 0,13%.

Напредъкът в продължилия повече от година търговски спор между САЩ и Китай, двата най-големи потребителя на петрол в света, даде тласък на очакванията за по-голямо търсене на енергия през следващата година.

Властите в Китай оповестиха в четвъртък списък с шест петролни и химически продукти, внос от Съединените щати, които ще бъдат освободени от мита. Това се случи само дни, след като двете най-големи икономики в света обявиха, че са се споразумели по условията на временна търговска сделка, която трябва да бъде подписана в началото на януари.

„Светът с по-малко несигурност (който ще се появи след като бъде подписана сделката) беше истинският двигател за борсовия оптимизъм по отношение на перспективите за 2020 г.“, казаха от ANZ Research.

JP Morgan и Goldman Sachs повишиха прогнозите си за цените на петрола през 2020 г. по-рано тази седмица на фона на намаленото производство от страна на ОПЕК+ и подобрените перспективи за глобалната търговия.

Държавите от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници се договориха в началото на декември да прибавят допълнително намаление от 500 000 барела на ден от 1 януари към предишните съкращения от 1,2 милиона барела на ден. 

Суровинните цени продължиха своето звездно представяне, подтикнати от благоприятните данни за нивото на запасите, публикувани от Администрацията за енергийна информация на САЩ.

От друга страна спадът в американските суровинни запаси също подкрепи цените на петрола.

„Суровинните цени продължиха своето звездно представяне, подтикнати от благоприятните данни за нивото на запасите, публикувани от Администрацията за енергийна информация на САЩ“, каза Стивън Инес, пазарен стратег в AxiTrader.

Запасите от суров петрол в САЩ са спаднали с 1,1 милиона барела до 446,8 милиона барела през седмицата, завършила на13-и декември, съобщи в сряда Администрацията за енергийна информация.

На стоковите пазари цената на златото бележи спад от 0,10% до ниво от 1482,90 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още