IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола тръгват нагоре въпреки търговската несигурност*

Саудитска Арабия е повишила добива на петрол през октомври до 10,3 милиона барела на ден, въпреки че запазва нивото на доставките спрямо плана на ОПЕК+

09:59 | 12.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола се повишават във вторник въпреки продължаващата несигурност около това дали търговските преговори между САЩ и Китай ще постигнат голям напредък. В същото време по-голямото производство от страна на Саудитска Арабия засилва опасенията от свръхпредлагане на пазарите, информира CNBC. 

Цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 19 цента или 0,31%, до 62,37 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват с 12 цента до 56,98 долара за барел.

Притесненията относно въздействието на 16-месечната търговска война между САЩ и Китай върху търсенето на петрол се завърнаха сред трейдърите и инвеститорите. Основна причина за това са съмненията относно шансовете за постигане на т.нар. споразумение от "първа фаза" на преговорите.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в събота, че преговорите с Китай се движат много добре, но Вашингтон ще сключи сделка, само ако тя е подходящата за американската страна. Освен това Тръмп отрече твърденията за готовността на САЩ да премахне митата, наложени върху вноса от Китай.

От страна на предлагането, Саудитска Арабия е повишила добива си на петрол през октомври до 10,3 милиона барела на ден, въпреки че от Рияд запазиха доставките си на петролните пазари под количеството, прието в последното споразумение на Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК).

Енергийният министър на Оман заяви, че ОПЕК+ (събирателно от ОПЕК и нейните съюзници) вероятно ще удължи срока на сделката си за ограничаване на доставките, но е малко вероятно да задълбочат съкращенията на продукцията си. Следващата среща на държавите от ОПЕК+ трябва да се проведе в началото на декември месец.Hidden Field

От друга страна, по данни на Genscape,  петролните запаси в Кушинг, където е хъбът за доставка на WTI, са спаднали с около 1,2 милиона барела през седмицата до 8 ноември.

Анализаторите на Fitch Solutions Macro Research дават известна надежда на търговците на петрол с последния си доклад, като споделят, че има потенциал търсенето да нарасне през следващата година въпреки понижените очаквания на фона на търговската война между САЩ и Китай.

От своя страна, цената на златото бележи спад от 0,25% до ниво от 1453,40 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още