IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола вървят нагоре в началото на седмицата*

Според трейдъри в момента се наблюдава запасяване с петрол от страна на някои потребители в очакване на повече сътресения на пазара

10:09 | 22.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се движат във възходяща посока в понеделник заради очакванията пазарите да се затегнат предвид влизането в сила на санкциите срещу Иран, което все повече наближава, съобщава CNBC.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през ноември поскъпват с 0,32% ди 69,34 долара за барел. Повишението при сорта Брент е с 0,31% до 80,03 долара за барел.

Американските санкции срещу Иран - третия по големина производител от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), ще влязат в сила от 4 ноември. САЩ се опитват да намалят иранския износ на петрол до нула, за да принудят страната да предоговори споразумението за ядрената си програма.

ОПЕК постигна съгласие през юни да увеличи предлагането, за да компенсира очаквания срив в износа от Иран. Информацията към момента обаче по-скоро сочи, че увеличаването на доставките от страна на Саудитска Арабия по-скоро компенсира свитото предлагане на други места.

Изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол заяви в понеделник, че останалите производители могат да се опитат да компенсират напълно очакваното прекъсване на доставките от Иран. Той обаче прогнозира повишаване на цените.

Според трейдъри в момента се наблюдава запасяване с петрол от страна на някои потребители в очакване на повече сътресения на пазара.

„В Китай виждаме по-голямо сезонно търсене и запасяване, както и в САЩ и на други места поради очакванията за сривове на доставките тази зима“, заяви Стивън Иннес, директор Търговия за Азиатско-тихоокеанския регион в  Oanda. Според него обаче предлагането на петрол в световен мащаб е достатъчно, за да отговори на търсенето.

Броят на работещите платформи в САЩ се е повишил с четири до 873 в седмицата, приключваща на 19 октомври по данни на енергийната компания Baker Hughes. Така броят на работещите петролни платформи достигна най-високото си ниво от март 2015 г. насам, а това е ранен индикатор за бъдещото производство.

Продължаващият китайско-американски спор се очаква обаче да започне да натежава върху търсенето.

„Пълното влияние от търговската война между САЩ и Китай ще бъде усетено от пазарите през 2019 г., като това може да доведе до значително намаляване на търсенето на петрол през следващата година, което пък ще засили възможността за връщане на пазара към излишък“, коментираха от NBD bank.

Междувременно златото поскъпва с 0,11% до 1230 долара за тройунция, след като слабото понижение на долара, геополитическото напрежение и опасенията за забавяне на растежа активизираха търсенето на ценния метал.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,17% до 95,51 пункта. Доларът поскъпва спрямо йената с 0,15% до 112,72 йени. Австралийският долар пък остава стабилен спрямо американския на ниво от 0,7120 долара.

* Информацията е актуална към 9:16 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още