IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на златото и среброто продължават да потъват

Опасенията от свиване на стимулите и поскъпването на долара задълбочават тенденцията за понижаване на цените на благородните метали

10:28 | 26.06.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Цените на златото и среброто продължават да потъват

Цените по фючърсните договори за доставка на златото и среброто се свиха значително, след като по-добрите от очакваното икономически данни от САЩ подкрепиха схващането, че американският Федерален резерв ще забави темпото на вливане на ликвидност още преди края на годината, съобщи MarketWatch.

Златото с доставка през август поевтинява с 1,9% до 1 251 долара за тройунция до 33-месечно дъно, докато цената на среброто направо се срина с 3,1% от стойността си до 18,92 долара за тройунция.

Търгуваните в долари суровини усетиха удара от поскъпването на „зелените пари“ срещу основните световни валути, като американската валута се насочва към 6-ти пореден ден на печалба. Доларът надигна глава, след като стана ясно, че продажбите на еднофамилни жилища в САЩ са нараснали с 2,1% през май, което е най-бързото темпо от средата на 2008 г. насам, а индексът за цените на жилищата за април на Case-Shiller е скочил с 2,5% - най-силният месечен ръст, откакто се води статистика за показателя.

Новините обаче предизвикаха спад в цената на златото, която вчера изгуби 2 долара до 1 275,10 долара за тройунция, достигайки най-ниското ниво по договори за бъдещи доставки от 21 септември 2010 г., сочат данни на FactSet.

Приема се, че монетарните стимули от страна на Фед и останалите централни банки на големите икономики, отразяващи усилията им да подкрепят икономическия растеж, са помогнали за захранването на подема в цената на златото през последните години.

От Wells Fargo Advisors обаче са обявили вчера пред клиенти, че очакват ценните метали да останат под натиск през втората половина на годината.

Евентуалната промяна на политиката на Фед „пред лицето на понижаващи се инфлационни очаквания обърна фундаменталната подкрепа за благородните метали“, пише главният международен стратег в Wells Fargo Advisors Пол Кристофър. Златото се приема като хедж срещу инфлацията.

В Wells Fargo Advisors вече понижиха целта си за диапазона на цената на златото към края на годината и очакват тя да се задържи в границите между 1 225 и 1 325 долара за тройунция. Предишната прогноза бе за цена между 1 475 и 1525 долара за тройунция.

От компанията понижиха и целта си за инфлацията за 2013 г. до 2% от досегашните 2,5%.

Само през тази седмица Goldman Sachs, Credit Suisse и HSBC също понижиха прогнозите си за златото.

Ценните метали ще останат полезен хедж срещу възможно възстановяване на високите нива на инфлация или геополитически вълнения, пише Кристофър, „но препоръчваме тази експозиция да бъде предприета чрез диверсифициране на суровините, а не чрез вложения само в благородни метали“.

Цените на останалите метали също се понижават днес, като медта с доставка през юли губи 1,8% до 3,02 долара за паунд, платината поевтинява с 2% до 1 323,70 долара за тройунция също за юлска доставка, а паладият изтрива 2,1% до 654,75 долара за унция, но за доставка през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 18 rate down comment 0
Lucifer
преди 10 години
ето я истината за "поскъпващия" $: http://***.usdebtclock.org/2013/NationalDebt.swf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 0
ABBA
преди 10 години
Може, нарича се паразитна "индустрия". Някои му викат финансови институции като ФЕД, Лондонско сити и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 3
diado mrass
преди 10 години
Одеве меннах Норвежки за долари - наистина е поскъпнал ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 3
diado mrass
преди 10 години
Одеве меннах Норвежки за долари - наистина е поскъпнал ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 2
albobo76
преди 10 години
"свиване на стимулите"??? - ха са ги свили, ха им е рухнала финансовата пирамида. "Поскъпване на долара"??? - как може да поскъпва нещо търсенето, на което намалява, а предлагането се увеличава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още