IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ценовият крах на петрола продължава – Брентът доближава 20-годишно дъно

В същото време фючърсите върху WTI се търгуват при над 50-процентен спад в стойността

21:28 | 21.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Експертите на пазара на петрол все още анализираха историческите разпродажби на стоковите борси от понеделник и вече започна следващата вълна от продажби. 

Фючърсите на международния бенчмарк Брент се сринаха с над 28%, достигайки най-ниското ниво от близо две десетилетия, след като ден преди това цената на американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) с доставка през май достигна отрицателни стойности от около минус 40 долара за барел на фона на опасенията от историческия излишък на петролните пазари, предизвикан от краха при търсенето, съобщава Ройтерс. 

Фючърсите на WTI за доставка през май се продаваха при цена от -37,63 долара за барел, като търговците се опитваха да се отърват от натрупванията на излишни количества от суровината, докато търсенето по света продължава да се свива заради ограниченията, наложенито от правителствата заради коронавируса.

Въпреки че тези стойности имаха характер на пазарна аномалия, острият спад в цената на фючърсите на Брент и WTI с доставка през юни сигнализира, че пазарът остава разтревожен относно слабото търсене. И макар че цените се възстановиха донякъде от рекордно ниското ниво, подновените разпродажби показват, че историческият срив в края на понеделник вечерта, който временно изтласка цената на суровия петрол в САЩ до минус 38 долара за барел, не е еднократно събитие. Това беше просто предварителният пик на една криза, каквато петролната индустрия не познава.

Договорите за доставка на Брент през юни поевтиняват с 7,22 долара, или с 28,24%, до 18,35 долара за барел към 21 ч. българско време, докато фючърсите на WTI отчитат спад в стойността с 10,45 долара, или с 51,15%, до около 9,9 долара за барел.

петрол петрол

Според Oilprice едни от първите жертви на ценовия срив са канадските производители. Отрицателните цени принудиха компании като ConocoPhillips, Suncor, Husky Energy, Cenovus и Murphy oil да преустановят производство. Подобен ход предприемат и Венецуела, Ирак, Бразилия, Либия, Еквадор и  дори САЩ, където много от американските компании вече не могат да обслужват своите дългове.

петрол2 петрол2

На този фон не е изненада, че енергийните министри от пакта ОПЕК+ проведоха във вторник (21 април) непланирана видеоконференция, за да обсъдят срива в цените на петролните пазари, като става ясно, че те не са взели окончателно решение за нови мерки за политиката на съкращение на добива, информира Bloomberg.

Разтревожени от продължаващия спад на петролните цени въпреки споразумението между големите производители за рекордно съкращаване на производството по-рано този месец, няколко представители на страните от алианса проведоха неофициални разговори, „за да преодолеят настоящата драматична ситуация на петролните пазари“, написаха представители на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в Twitter. Те потвърдиха ангажимента си към съкращенията и се съгласиха да провеждат редовни консултации относно състоянието на пазара.

Безпрецедентният спад на търсенето заради причинената от пандемията криза, заедно с ценовата война от страна на големите петролни сили и препълването на складовете за петрол с рекордни темпове се превърна в коктейл, който направи „черното злато“ безполезно за една нощ за много участници на пазара. Експертите все още не са съгласни за това кои точно фактори са предизвикали отрицателната цена за суровия нефт в САЩ.

Фокусът е върху фючърсите върху WTI с за доставка през май, които изтекоха във вторник вечерта и който също така бяха референтната цена за американския петрол до вторник вечерта. Различни участници на пазара търгуват този договор за доставка на стоковата борса на Nymex, включително производители на петрол, брокери и финансови инвеститори.

Докато производителите на петрол например използват фючърсния пазар, за да се хеджират срещу падащи цени, фючърсната борса също така привлича спекуланти, които търгуват големи обеми петрол с малък капитал. Сигурното е, че в понеделник и вторник почти нямаше купувачи, които искаха да купят изтичащите майски фючърси. Защото книжата задължават притежателя да приеме суров нефт от сорта WTI през май - в центъра за доставка на Nymex в Кушинг в американския щат Оклахома.

Но капацитетът за съхранение е изключително оскъден в Съединените щати. Складовете с обем от около 8,7 милиарда литра в и около Кушинг са пълни или поне напълно резервирани. Това прави изключително трудно да се спази задължението за приемане на петрол.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
нека продължава, аз заредих за Октомври че ще е над 34$, а да видиме Асан ше яде ли баница или нема да яде ..... :)) то ако са не купим не знам кога ше стане пак тва, май кат гледам за тоя живот тва беше ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още