IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чакат свинското и пилешкото да влязат в списъка на „луксозните“ ястия

Животновъди се питат дали наистина американците ще бъдат лишени от белтъчини при очертаваща се царевична реколта от 900 кг на декар

12:50 | 26.07.12 г. 4
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Свинското и пилешкото ще се присъединят към говеждото в менюто със скъпи ястия, след като сушата и американската политика по отношение на етанола се съчетаят в царевично „бедствие“, заяви Лари Поуп, главен изпълнителен директор на най-голямата свинеферма в света Smithfield Foods, пред британския вестник Financial Times.

Цената на основните съставки в животинските фуражи – царевицата и соята – се очаква да постави рекорд през този месец, след като най-тежката суша от половин век и изключителните жеги нанесоха щети на реколтата в САЩ – най-големия износител в световен мащаб.

„Говеждото просто се очертава като прекалено скъпа храна. Свинското обаче няма да изостане много от него. Пилешкото ги настига бързо“, каза Поуп. „Наистина ли се очертава да лишим американците от белтъчини?“, пита притеснено той.

Анализатори на Smithfield, смятат, че реколтата от царевица в САЩ ще остане под 1 000 килограма от акър, вероятно около 900, което рязко ще понижи очакванията за жътвата в период на оскъдни доставки в международен мащаб, посочи Поуп. „Ще използвам думата „катастрофа“ - това е моето определение“, категоричен е мениджърът.

Американското правителство на свой ред прогнозира среден добив от 1100 кг на декар.

Производителите на месни продукти изпитват напрежение веднага щом цените на храните започнат да се увеличават. През миналата година от Smithfield са продали 15,8 млн. свине, но маржът на печалбата е намалял, тъй като цените на суровините нараснаха през финансовата година, приключила през април.

За последния месец акциите на компанията са поевтинели с 13%.

Поуп подчерта, че тя е използвала фючърсите, за да замрази разходите за изхранване на животните до пролетта на 2013 г. Той е трябвало да защити тази позиция на заседанието на борда на директорите на 18 юни, преди цената на царевицата да скочи до рекордните 8 долара за бушел.

„Мислех, че при 6 долара за бушел царевица ще настъпи краят на света“, твърди мениджърът, който работи в компанията над 3 десетилетия. „Не можех и да си представя, че ще бъда благодарен да купувам при 7 долара за бушел“, добави той.

Мнозина анализатори очакват животновъдният сектор да отговори на по-високите цени на храните с намаляване на броя отглеждани глави.

Поуп предупреди, че цените на месото в САЩ ще нараснат със „значителен двуцифрен процент“. Като мнозина други в бранша той призова американската Агенция за защита на околната среда да отмени стандарта за гориво от възобновяеми източници, който изисква над 13 млрд. галона етанол, произведен от царевица, да бъде използван в транспорта през настоящата година.

Оценката на американското министерство на земеделието е, че около 40% от реколтата на царевица в САЩ се използва в рафинериите за етанол.

„Това е почти бедствие за правителствен мандат, което е тъжно“, смята Поуп. „Агенцията за защита на околната среда има административната власт се откаже от този мандат. Те трябва да го направят. Трябва да го направят сега“, настоява той.

Американският министър на земеделието Том Вилсак обаче вече заяви, че се противопоставя на отказа от мандата, който е политически популярен в щатите, в които се отглежда царевица.

Асоциацията на производителите на горива от възобновяеми източници също реагира остро на предложението.

„Силно вярваме, че всяка официална молба към Агенцията за защита на околната среда за отказ от стандарта за гориво от възобновяеми източници ще бъде посрещната с бърз отказ. Като се вземе предвид наличието на доставки на етанол и настоящото производство, няма необходимост или причина агенцията да предприема действия“, посочват от асоциацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
EL TIO
преди 11 години
Toй скоро и хлябът в България ще стане такъв.:):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
Редактора може, ако иска и го има, да обърне внимание на преведените цитати, като текстове. Добре е да се ползва гугъл транслатор, ама все пак....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
"+1"уахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Свинското и пилешкото щели да станат луксозни ястия. А за кучешкото и котешкото нищо не казват. Щото аз съм си купил една въздушна пушка и сега ровя из нета за корейски и виетнамски рецепти, та за това рекох да попитам де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още