Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Димо Стефанов: Търговската война е един от факторите, движещ цената на златото

Според главния дилър на Tavex силният долар в момента вероятно означава, че пазарът изпитва недостиг на американска валута

Димо Стефанов: Търговската война е един от факторите, движещ цената на златото

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на златото е една от най-любопитните теми на световните пазари с оглед динамичните събития около търговските войни, политическите сътресения в една или друга икономическа сила и още редица гръмки фактори, които се оказва, че не стоят в основата на ценовото движение на ценния метал. Подобно мнение изказа главният дилър на Tavex Димо Стефанов пред водещата Вероника Денизова в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„За да разберем какво влияе на златото в момента, трябва да погледнем по-далеч. Виждаме силен долар почти спрямо всички валути, особено в развиващите се пазари. Това означава, че най-вероятно пазарът изпитва недостиг на долари, поради една или друга причина. Двугодишните и десетгодишните облигации са под горната граница на целта на Фед. Ако кажем, че средата е дефлационна спрямо долара, самото злато би трябвало да спада. В случая всички развиващи се икономики използват златото като обезпечение. В даден момент златото е последният им актив, с който могат да се сдобият с долари“, коментира Димо Стефанов.

Според трейдъра краткосрочното движение в цената на златото се определя от популярните фактори като търговските войни, движението на фондовите борси, покупателната способност на централните банки и редица други.

„Най-важният фактор е финансовата система и функционирането на финансовите институции. Дали те раздуват балансите си, дали могат да печатат пари или нещо ги спира. Политическата среда по-скоро внасят повече волатилност, отколкото логика за цената на златото“, обясни още анализатора от Tavex. 

Повече по темата гледайте във видеото.

гледано: 3059   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Страховете за глобалния растеж продължават да потискат цените на петрола*