IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Динамиката при петрола подчерта връзката между суровината и развиващите се пазари

Рублата е една от най-добре представящи се валути от развиващите се пазари тази година, като поскъпна с над 12% спрямо долара

21:42 | 09.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Колебанията в цените на петрола тази седмица и отражението им на фондовите пазари предизвикаха тревоги у някои инвеститори. Динамиката обаче накара редица анализатори да посочат силна зависимост между пазара на суровини и валутите от развиващите се пазари, пише CNBC.

Страните вносителки на петрол като Индия и Индонезия извлякоха полза от ниските цени на петрола, докато износителките като Русия и Бразилия пострадаха.

Рублата е една от най-добре представящи се валути от развиващите се пазари тази година, като поскъпна с над 12% спрямо долара. Пьотр Матис, валутен стратег в Rabobank, обяснява това със силната зависимост между петрола и рублата. „Не само това, рублата извлече полза от покачването в цените на петрола, както и от факта, че е една от валутите в развиващите се пазари с най-висока доходност, като лихвеният процент е 10,5%“, допълва той. 

Матис посочва още, че руската рубла и бразилският реал са примери за валути, които извличат полза от силното търсене на валути с висока доходност от началото на годината.

Индийската рупия например беше под натиск, откакто цените на петрола започнаха да се възстановяват. Индия е една от най-големите вносителки на петрол в света – внася 80% от петрола, от който се нуждае. Това е една трета от целия внос. Затова спад в цената понижава вносните цени и помага на Индия да свие дефицита по текущата сметка.

През последните пет години цените на петрола, които зависят от Китай като топ потребител, се понижиха до под 35 долара за барел. Анализатори обаче прогнозират, че 50 долара за барел е магическо число при петрола.

„Смятаме, че правилната цена за следващите няколко години – а ние сме доста близо до правилна цена – е около 50 долара. Тогава предлагането и търсенето се балансират“, казва Михир Уора, главен инвестиционен директор в PIMCO.

От началото на годината американският лек суров петрол поскъпна с 27%, а европейският бенчмарк Брент – с над 31%. Цените бяха много волатилни заради опасенията от свръхпредлагане, страховете за забавения ръст в Китай и скептицизма за евентуално замразяване на добива. Те бяха насърчени в четвъртък, когато американската Администрация за енергийна информация обяви голям спад в резервите. Тогава петролът поскъпна с около 4% и записа най-доброто си дневно представяне от април.

„Въпреки че спадът в резервите се обяснява с временни фактори, беше достатъчен, за да прати Брента за кратко над 50 долара за барел. Макар че има лека корекция днес, натискът във възходяща посока може да се върне в краткосрочен план“, казва Крег Ерлам, пазарен анализатор в Oanda.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още