IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До две седмици се очаква Либия да възобнови износа на петрол

За година или малко повече ще бъде възстановен нормалният добив от 1,6 млн. барела, очакват от либийския Преходен национален съвет

22:43 | 25.08.11 г. 1
До две седмици се очаква Либия да възобнови износа на петрол

Половината от ръководството на подкрепяния от Запада либийски Преходен национален съвет (ПНС) пристигнаха днес в Триполи, предаде ДПА.

Ликуващи граждани приветстваха автоколоната с членове на политическото ръководство на бунтовниците, чиято централа досега беше в източния град Бенгази. Членът на ПНС Али Тархуни заяви, че моментът на пристигането е "исторически". Той подчерта, че първата задача ще бъде подобряването на сигурността в града.

Тархуни, който отговаря в съвета за финансите и за петрола, изрази надежда, че износът на суров петрол от Либия ще бъде възобновен до две седмици. В интервю за Ройтерс той каза, че според очакванията на Националната петролна корпорация до 2-3 седмици ще бъдат добити между 500 и 600 хиляди барела петрол. За година или малко повече ще бъде възстановен нормалният добив от 1,6 милиона барела, предрече Тархуни. Той подчерта, че петролните полета са в много по-добро от очакваното състояние.

Във Вашингтон говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд заяви, че бъдещото правителство на Либия едва ли ще поиска разполагане на международни мироопазващи сили, предаде Ройтерс. Според нея либийците може би ще пожелаят  подкрепа за изграждане на своята полиция. Тя добави, че ако новата власт в Триполи поиска помощ от ООН в тази насока, Вашингтон ще подкрепи това искане.

Нюланд изрази надежда, че складовете на режима на Кадафи с ниско обогатен уран и горчичен газ са в безопасност. Говорителката добави, че САЩ следят с "технически средства"  обектите, където са тези складове, посочва Ройтерс.

Следващата среща на високо равнище на контактната група за Либия ще се състои в Париж, обяви Нюланд. По-рано днес заседание на тази група на ниво политически директори имаше в Истанбул, предаде ИТАР-ТАСС.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Ловците говорят че има места като Арктика, където Индианците понякога, когато искат да заловят Вълк, тогава взимат Бръснарско ножче, намазват го с Кръв и после разтопяват леда и го слагат с дръжката надолу, така че да се показва само ножчето от леда. И когато някой вълк помирише кръвта, ще поиска да яде и ще дойде и ще облизва ножчето, опитвайки се да яде. И какво става, когато вълка облизва ножчето? Разбира сепорязва си езика и кърви и си мисли, че наистина е открил нещо добро. Той пие и облизва, облизва и пие..... и разбира се пие своята кръв, докато се убие сам! Това е на-път да се случи и със САЩ-Световният Агресор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още