IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът на петрол в ОПЕК достига рекордно високи нива през септември

Отчасти ръстът се дължи на възстановяването на доставките от страна на Либия и Нигерия

16:44 | 04.10.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Производството на петрол на страните от ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) достига рекордно високи нива през септември, което се дължи най-вече на възстановяването на доставките от страна на Либия и Нигерия -страни, които най-вероятно ще бъдат изключени от споразумението за намаляване на доставките, показва проучване на Bloomberg.

Общата продукция на ОПЕК се увеличава със 170 хил. барела на ден спрямо миналия месец до 33,75 млн. барела на ден, показват данните на анализаторите. Либия и Нигерия добавят общо 190 хил. барела на ден, което компенсира спада в продукцията на Саудитска Арабия и Ангола.

Производството на Либия и Нигерия се възстановява, след като вътрешни вълнения удариха петролната инфраструктура на страните. Заедно с Иран те най-вероятно ще бъдат освободени от предварителната сделка, договорена от ОПЕК в Алжир на 28 септември за намаляване на производството за първи път от осем години в опит за съживяване на цените. След новината цената на американския лек суров петрол отечете най-високия месечен ръст от април насам. 

Производството в Либия ще достигне 600 хил. барела на ден до края на този месец, смята Ибрахим Ал-Авами, ръководител на либийската National Oil Corp. Страната с най-големи петролните ресурси в Африка е произвеждала средно по 340 хил. барела на ден през септември  в сравнение с 260 хил. барела на ден през август.

Нигерия е увеличила производството със 7,9% до 1,5 млн. барела на ден. Производството на Иран се покачва с 10 хил. барела дневно до 3,63 млн. барела на ден. Бързото повишение в производството след смъкването на санкциите през януари се забавя през последните месеци, докато производството се доближава до нивата от преди санкциите, отбелязва Bloomberg.

Производството на петрол в Саудитска Арабия, най-големият в света износител на черно злато, намалява с 60 хил. барел на ден. Анголското производство се понижава с 40 хил. барела на ден.

Страните от ОПЕК се съгласиха да намалят производството на петрол в границите между 32,5 и 33 млн. барела на ден, прекъсвайки двегодишната си политика на неограничен добив.

Групата ще разкрие повече подробности за това споразумение, включително и целите на всяка страна, по време на срещата си във Виена през ноември

Още по темата вижте тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още