Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Добивът в ОПЕК+ спада по план и петролът поскъпва за 4-ти пореден ден*

Очаква се продукцията на САЩ да се понижи до най-ниските си нива от 2018 г. насам

Добивът в ОПЕК+ спада по план и петролът поскъпва за 4-ти пореден ден*

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Цените на петрола се повишават за четвърта поредна сесия във вторник, тъй като производителите  от ОПЕК+ намаляват добива си съгласно договореностите на фона на нарастващото търсене от страните, премахващи ограниченията, наложени за борба с пандемията на коронавирус, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 0,32%, или 0,11 долара, до ниво от 34,92 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 32,55 долара за барел, което е повишение от 0,73 долара, или 2,29%.

Срокът на договора за доставка на WTI през юни изтича във вторник, но не се забелязват признаци за срив като този, на който станахме свидетели през миналия месец.

Още по темата

Оптимизмът на пазарите беше подсилен и от съобщенията, че страните от групата ОПЕК+, съставена от Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, изпълняват поетите задължения съгласно историческото си споразумение от април.

ОПЕК+ рязко намали износа си на петрол през първата половина на май, заявиха компании, които проследяват доставките, изразявайки силната си подкрепа за спазването на новото споразумение за съкращаване на добива.

„Нагласите на инвеститорите се подобриха, тъй като страните от ОПЕК + очевидно намаляват продукцията си, както обещаха за този месец, а през юни се очакват още по-големи доброволни съкращения“, каза Хироюки Кикукава, генерален мениджър на научните изследвания в Nissan Securities.

„В същото време нараства оптимизмът, че облекчаването на глобалните блокади ще спомогне за засилване на икономическата активност и търсенето на гориво“, каза той, прогнозирайки, че американският петрол може да нарасне до 35 долара за барел.

Подкрепа за цените оказва и спадът в производството на САЩ. Очаква се добивът от седемте основни шистови находища в страната да спадне с рекордните 197 000 барела на ден през юни до 7,822 милиона барела на ден. Това би било най-ниското ниво на добива в САЩ от август 2018 г., споделят от Администрацията за енергийна информация.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,16% до ниво от 1737,20 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:46 ч.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Цената на петрола затвърди петмесечния си връх*