IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Минната индустрия на бъдещето е в Европа

В България има минни компании, които се справят много добре, казва Марк Раховидас

23:28 | 26.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Моментното състояние на минната индустрия в Европа е добро. Правим стъпка напред. В Европа е минната индустрия на бъдещето. Това каза Марк Раховидас, председател на "Евромин", в интервю за Хюлия Айваз, излъчено в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Разработваме нови технологии и демонстрираме нови техники. Нуждаем се от добиви за новото поколение технологии. И проекти в страни като тази ще постигнат това. Така че европейската минна индустрия е в добро здраве и се подобрява с всеки изминал ден".

Това, от което наистина се нуждаем, са металите, които да доставят електричество за новата технология, заяви Раховидас.

"Нуждаем се от мед, нуждаем се от никел, от цинк, от литий и имаме нужда от стомана. Нужни са ни тези метали, за да осигурим новата технология. Имаме нужда от тях за възобновяема енергия, за пренос и разпределение, за отопление и охлаждане на домовете. И всички тези неща съществуват в Европа. Днес ги имаме на прага си".

Хората в Европа днес, 500 милиона европейци, искат да знаят откъде идват тези материали, коментира той.

"Извлечени ли са по отговорен и устойчив начин? Хората третират ли се добре? Умирали ли са хора или били ли са наранени при производството на тези неща? Обърнато ли е внимание на околната среда? И в много случаи не сме в състояние да отговорим на тези въпроси. Освен това транспортирането на тези материали по море преди всичко е огромен проблем за околната среда. По-добре да произвеждаме това, което имаме на прага си, доколкото можем".

Мисля, че минната индустрия в България е наистина вълнуваща, имате дълга история, имате страхотна геология, имате компании, които се справят много добре, допълни Раховидас.

"Европа е водеща в света в областта на научните изследвания и развойните дейности, в минните услуги. Ние сме мозъците на индустрията. Ние сме мозъците на инженерството в целия свят. Ние изобретяваме почти всичко. И започваме да прилагаме тези техники много по-ефективно в нашите мини".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още