IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният сектор причини големи загуби за взаимните фондове през 2015 г.

Комбинацията от спадащи цени на петрола и растящи лихвени проценти се оказа пагубна за доходността

15:46 | 28.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Енергийният сектор причини големи загуби за взаимните фондове през 2015 г.

Едни от най-популярните категории взаимни фондове през последните години причиниха най-тежките загуби за инвеститорите през 2015 г. в резултат от отровната комбинация от спадащи цени на петрола и растящи лихвени проценти, пише Financial Times.

Класацията на най-зле представящите се американски взаимни фондове е доминирана от фондове, насочени към енергийния сектор – т. нар. фондове с ограничено партньорство в енергийния сектор (energy limited partnership funds), които бяха продавани като високодоходна инвестиция, която не би била изложена на измененията в цените на суровините спрямо директните инвестиции в енергийни производители.

Фондовете инвестират във вид дружества с ограничена отговорност (master limited partnerships, или MLPs), публични акционерни дружества, които управляват петролопроводи и газопроводи и друг бизнес, свързан с изграждане на инфраструктура. MLPs изплащат по-голямата част от печалбата си под формата на дивиденти, което ги прави популярни сред инвеститорите, търсещи доходи.

Американските спестители наляха повече от 20 млрд. долара в фондове с ограничено партньорство в енергийния сектор в двете години преди 2015 г., сочат данни на Morningstar, като загубите тази година бяха най-много до 35% в някои случаи през годината.

Сред 10-те най-зле представящи се взаимни фондове с активи над 1 млрд. долара пет са фондове с ограничено партньорство в енергийния сектор. Фондове на Goldman Sachs, дъщерното на New York Life - MainStay Investments, и базираният в Канзас Tortoise Capital Advisors оглавяват класацията по отрицателна възвръщаемост.

По-голямата част от най-зле представящите се фондове са създадени от по-малко от пет години от управляващи дружества, желаещи да се възползват от бума в петролната индустрия в САЩ и инвеститорското търсене на активи с висока доходност в среда на ниски лихвени проценти.

Високата възвръщаемост от MLPs по-рано през това десетилетие окуражи вложенията в тях. Индексът Alerian MLP, който следи цените на акциите на компаниите, се срина с 37% тази година на фона на опасенията, че ниските цени на петрола ще доведат до спад на производството и от там – на по-малко количество транспортиран петрол.

Разходите за финансиране за инфраструктурни проекти също може да нараснат, особено сега, когато Федералният резерв на САЩ вдигна лихвите, опасяват се инвеститори.

Сривът в цената на петрола, която миналата седмица достигна ново дъно дори под най-ниската си точка, отчетена по време на финансовата криза, подкопа рекордните печалби на редица взаимни фондове тази година. Други суровини също поевтиняха рязко на фона на опасенията за спад на глобалното търсене.

Най-зле представящият се взаимен фонд с активи над 1 млрд. долара през 2015 г. е RS Global Natural Resources, управляван от Маккензи Дейвис и Кен Сетълс от SailingStone Capital Partners, който е изгубил 36%, сочат данните на Morningstar. Портфолиото на фонда е концентрирано в производители на петрол и газ.

Фондовете в природни ресурси съставляват три от 10-те най-зле представящи се фондове, като фондът Van Eck Global Hard Assets е изгубил над 30% от стойността си тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още