Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Енергийните гиганти се подготвят за спад на петролните цени до 10 долара за барел

Темпото на свиване на операциите на сондажна дейност не успява да компенсира слабото търсене и пренасищането на пазарите

Енергийните гиганти се подготвят за спад на петролните цени до 10 долара за барел

Снимка: Ройтерс

Вълната от решения за намаляване на разходите в петролна индустрия продължава, като големите петролни компании реагират на ниските цени на петрола, които са заседнали в диапазона 20-30 долара за барел.

Англо-холандската Royal Dutch Shell заяви в понеделник, че ще намали разходите си с 20%, или с около 5 млрд. долара, като също така ще прекрати плана си за обратно изкупуване на акции за годината.

Френският петролен гигант Total SA и норвежката Equinor обявиха подобни стъпки, пише Ник Кънингам за Oilprice.

Очаква се и американските индустриални лидери ExxonMobil и Chevron също да свият бюджетите си, като Exxon е под особен натиск да направи това. Goldman Sachs изчислява, че Chevron се нуждае от цена на петрола в размер на 50 долара за барел, за да покрие разходите и да изплати дивидента си. ExxonMobil, от друга страна, се нуждае от петрол, който да се търгува при 70 долара за барел. 

Още по темата

Петролните гиганти, по принцип, са сравнително по-изолирани от спада, отколкото малките и средни шистови сондажни компании. Но този път изглежда, че те не са защитени от сътресенията на петролните пазари.

Намираме се в разгара на исторически срив – наводняване на пазарите с евтин петрол и много, много слабо търсене. Прогнозите варират, но консумацията на петрол може да бъде намалена с 10 млн. барела на ден или дори с повече. Няма значение колко евтин е петролът, ако хората не шофират, не летят или консумират, няма да има повишаване на търсенето, а цените ще се запазят ниски.

В понеделник Exxon обяви, че намалява производството в своята рафинерия Baton Rouge, втората по големина в САЩ, тъй като слабото търсене е напълнило вече хранилищата. Exxon също премахна 1800 подизпълнители, които добиват петрол от обектите на компанията.

Първият кръг на съкращаване на разходите от представителите на петролната индустрия вече е видим, но започва втори етап, сочи доклад на Goldman Sachs.

„Виждаме, че производството на петрол в САЩ намалява с почти 1,4 млн. барела на ден през второто тримесечие на базата на намаленото сондиране, като покритите капиталови разходи на компаниите ще намалеят с 35% през 2020 г. “, пише Goldman Sachs в бележка.

Ревизиите на бюджета обаче не са приключили. Спадът при разходите, сондажната дейност и при производството може да се задълбочи, тъй като свиването на капиталовите разходи става все по-силно изразено.

Първоначалният кръг от съкращения поставя разходите на около 45 на сто под нивата през 2019 г., съобщава Goldman. „Въпреки това, спадът ще бъде далеч по-драматичен от тези първоначални съкращения и подчертаваме, че тези съобщения се насочват към по-големи ограничения, по-добре хеджирани и капитализирани оператори“, добавят от банката.

„Най-вероятно капиталовите разходи в САЩ ще се свият с над 65%, като цената на WTI ще остане в диапазона 20-30 долара за барел“, заключват от Goldman Sachs.

От JBC Energy посочват, че пълните хранилища в крайна сметка ще доведат до нов ценови спад, което ще притисне компаниите допълнително да ограничат добива. В подобна среда е напълно възможно цената на Брент да падне до 10 долара за барел, нещо, което не се е случвало от 1998 г., добавят от JBC.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 1 година
Колкото-толкова. Не искат върхово понание - да фалират.

Още от Суровини
Германия търси суровини - на 4500 метра под морската дълбочина