IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП: ЕС трябва да си подсигури доставките на суровини

Осигуряване на гаранции от износители за продължаване на доставките, иновативно търсене на алтернативи и повторната употреба трябва да намалят зависимостта на ЕС от вноса, препоръчват законодателите

21:24 | 13.09.11 г.
ЕП: ЕС трябва да си подсигури доставките на суровини

Европа трябва да се бори с недостига на суровини чрез осигуряване на гаранции за доставки от чужди износители, разкриване на  алтернативни ресурси и подобряване на повторното използване на отпадъците от електрониката, заявиха днес европейски законодатели, цитирани от Ройтерс.

Препоръките на Европейския парламент не са задължителни за политиците, но отразяват нарастващите опасения както сред бизнеса, така и сред еколозите за недостига на крайно необходими материали, докато Европа се мъчи да избегне задълбочаващите се икономически затруднения.

ЕС трябва „да следва амбициозна иновативна стратегия, основана на ефективно използване на ресурсите и рециклиране на суровините с цел да повиши рационалното използване и конкурентоспособността на европейската промишленост“, се посочва в изявление на Райнхард Бютикофер, германски член на съюза на зелените партии в ЕС, който бе председател на парламентарното обсъждане.

Политиците трябва да притиснат международните доставчици за гарантиране, че продажбите ще продължат, бе общото мнение на законодателите.

Те обаче заявиха, че схемите за развитие на ЕС в бедните държави не трябва да зависят от износа на руда оттам за 27-членния блок.

През миналата година от Европейската комисия обявиха, че ще премахнат търговските облаги за развиващи се държави, които ограничават износа на суровини, което тогава бе възприето като предупреждение към държави като Китай и Индия.

„Трябва да се концентрираме върху градските си мини – стари лаптопи и мобилни телефони, стоящи забравени в домакинствата“, се посочва в изявлението на законодателите от ЕС.

Китай контролира над 95% от световния износ на редкоземни минерали, използвани във високите технологии като електроника, батерии за хибридни автомобили и двигатели, задвижвани със силата на вятъра.

Съобщението на ЕП призовава ЕК да обмисли данъци за земята и водата, използвани от промишлеността, за да насърчи ефективното използване на европейските ресурси.

Имайки предвид противоположните позиции по отношение на ресурсите на компаниите и еколозите, в изявлението се избягват директни препоръки за разработване на региони като Арктика, Баренцово море или Гренландия.

„Особено съм доволен, че ЕП се споразумя за важността на 3 ключови елемента за успеха на тази стратегия: ролята на иновациите, значимостта на създаването на истинска дипломация и рационално използване на суровините, които са основни за примиряването на добивната индустрия и защитата на околната среда“, заяви европейският комисар за промишлеността Антонио Таяни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още