IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да преразгледа ембаргото върху иранския петрол до 2 месеца

Въздействието на забраната върху цените на петрола и невъзможността Гърция да намери алтернативни доставчици може да предопределят решението

15:50 | 20.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕС може да преразгледа ембаргото върху иранския петрол до 2 месеца

Правителствата на държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) може да преразгледат през следващите 2 месеца ембаргото върху вноса на ирански петрол, което трябва да влезе в сила от юли, e заявил пред Ройтерс високопоставен представител на ЕС, пожелал да остане анонимен.

През януари правителствата на 27-те държави, членуващи в съюза, се споразумяха да забранят покупките на ирански суров петрол като част от усилията си за увеличаване на натиска върху близкоизточната държава заради нейната ядрена програма.

Те обаче са се съгласили да преразгледат плана преди началото на май заради опасения за въздействието на ембаргото върху цената на петрола в световен мащаб и заради липсата на възможности у част от европейските правителства, и по-специално Гърция, да открият алтернативни доставчици.

„За момента Гърция обяви, че за известно време ще успее да се справи с положението“, заявява източникът. „Тя обаче помоли за възможност да се върнем към този въпрос през май или може би юни“, добавява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още