IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се готви за прекъсване на доставките на руски газ

Блокът може да намали с една трета вноса на синьо гориво от Русия, санкции срещу руския енергиен износ е въпрос на време да се приложат

19:50 | 03.03.22 г. 47
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Европейският съюз (ЕС) се подготвя за възможността за частично или пълно прекъсване на доставките на руски газ, съобщи еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон пред евродепутатите от Комисията по промишленост, изследвания и енергетика.

Тя отбеляза, че за тази зима ЕС разполага с достатъчно запаси. По нейните думи е необходимо европейските газови хранилища да бъдат запълнени до 90 на сто от обема до октомври, съобщава БНР.

Симсон добави, че поне 40 страни са изразили готовност да освободят част от петролните си запаси и сред тях открои САЩ, Япония, Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея, Мексико и Канада.

Тя съобщи, че Комисията ще предложи начини за справяне с високите цени на тока.

Същевременно еврокомисарят Франс Тимерманс коментира пред програмата BBC Radio 4 Today за въглищата, че „няма табута в тази ситуация“, пише Politico. По думите му нещата рязко са се променили за една седмица.

„Полша и няколко други държави имаха планове да изключат въглищата, след това временно да използват природен газ и след това да преминат към възобновяеми източници. Ако използват по-дълго въглища, но след това незабавно преминат към възобновяеми източници, това все още може да бъде в рамките на параметрите, които сме задали на нашата политика в областта на климата", посочва Тимерманс.

Повече от една трета от европейския газ идва от Русия. Тимерманс каза, че ЕС трябва „да приключи със зависимостта много по-бързо, отколкото очаквахме“. За тази цел ЕС ще въведе пакет от мерки следващата седмица, целящ да компенсира краткосрочното въздействие от прекъсване на доставките на руски газ и да ускори изцяло прехода от изкопаеми горива.

Въпрос на време е да се приложат санкции върху енергийния износ на Русия

В анализ на CNBC се казва, че е въпрос на време САЩ и западните съюзници да наложат пълни санкции върху руския енергиен износ. Това ще има обаче сеизмични последици за пазарите на петрол и газ и световната икономика.

Западните санкции, наложени на Русия заради инвазията, досега са внимателно конструирани, за да се избегне прякото въздействие върху енергийния износ на страната, въпреки че вече има признаци, че заради мерките банките и търговците избягват руския суров петрол.

Русия е третият по големина производител на петрол в света след САЩ и Саудитска Арабия и най-големият износител на петрол за световните пазари. Страната освен това е основен производител и износител на природен газ.

САЩ казват, че санкции срещу руските петролни и газови потоци „със сигурност са на масата“, особено на фона на призивите към западните правителства да засилят мерките срещу руската икономика.

Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

46
rate up comment 0 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
А! Коментара ми е изчезнал?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Всичко било на газ? Ти сериозно ли? Всичко минава на ток и мазут много бързо. А пък газ ще си намерим от другаде, не плачкай, тавариш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 2 rate down comment 3
deaf
преди 2 години
Доколкото знам след като земята бъде продупчена и от дупката почне да тече газ,това вече не може да се спре. Тоест,ако Европа спре да купува руска газ,тази газ ще изтича в околната природа и ще я отрови,заедно с хората. Някой инженер да каже дали е така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 1 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
''...Парниковите зеленчуците са на производителя, но отоплението е на природен газ, а той 30% е от Газпром....'' Тъй, тъй- и като плащам пазарната им цена като краен потребител на дребно, в тази цена НЕ Е калкулирана нито себестойността им на производство, нито трудът. вложен за производството им, и затова уж плащам пазарната им цена, ама на- те пак не са моя собственост, а;D Не знам къде ви учат на такива идиотщини, но във всеи случай не е в бг. вуз. А ако си следвал в руски вуз и там ви учат на това в часовете по микро- и макро- икономика- олелееее-хахахаха;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 1 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
''...Това че горивото за българският АЕЦ е купено и е станало българско не значи, че поизводителя му не е Росатом....'' Виж сега- ако аз си купя хляб и платя насрещната парична престация, то значи- според теб- че аз не си купувам хляба, той не става моя собственост, а е собственост на производителя му;D Седни си- двойка по облигационно право;0 Седни си на 4 буквието и прочети някой друг учебник за облигационното правоотношение и спри да се излагаш;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 8 rate down comment 1
Моабет да става
преди 2 години
Здравей,дали не схващаш или така ти отърва. Ти си си купила дрешките и те са твои. По твоята логика те са вече български а не италиански. Аз зареждам обикновенно в OMV дали горивото е с произход от АвстрияТова че горивото за българският АЕЦ е купено и е станало българско не значи, че поизводителя му не е Росатом. Парниковите зеленчуците са на производителя, но отоплението е на природен газ, а той 30% е от Газпром. Торовете може да са от BASF но суровината е закупена основно от Русия. Това което съм казал в много от нещата ползвани у нас може да се проследи руска следа. И това е нормално защото днешният свят е обвързан като свински черва с търговски връзки.И накрая коментара ти минава на личностна основа. Това става когато аргументи свършват. Радвам се за твоето семейство. Обаче грешиш смятайки това не е твой проблем. Директно не е. Но ти не живееш на самотен остров. Как мислиш за какъв процент от хората високите цени са проблем и за какъв не са? Все имаш роднини и познати за които това е проблем и това те касае индиректно. Увеличават се просяците по улиците. Увеличава се престъпноста. Ако ти счупят стъклото на колата заради телефон или забравена чанта това става твой проблем. Ако нападнат зад ъгъла тебе или детето ти това става твой проблем. Когато бързаш за среща и попаднеш в задръстване заради протест предизвикан от увеличението на цените това чий проблем е? Като не могат да продадът скъпита стоки търговците почват различни трикове за намаляване на цената. С други думи предлагат ***. Това чий проблем е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Байдън : "путин няма представа какво се задава."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 8 rate down comment 3
al4en
преди 2 години
Много глупости пишете без газ загубите ни на месец ще са 3 милиарда лева... всичко е на газ... дори хляба го пекат на газ... Ядрено гориво за Козлодуй откъде ???? и т.н. и т.н... *** до тъпака... нямате нищо в главите.. европейците същата работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 1 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Няма как да се случи- затворените комплекси не са само за руснаците в България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 1 rate down comment 7
юрист
преди 2 години
Дай сега да отделим спорното от безспорното'1. ''...Процент от тока е от Козлудуй..'' ЧИЯ е собствеността върху АЕЦ Козлодуй- безспорният факт е, че е БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ- доказателство- ''...БЕХ ЕАД е акционерно дружество със 100 % държавно участие. В него се включват ... АЕЦ "Козлодуй ЕАД,..'' И така- АЕЦ Козлодуй НЕ Е руска собственост, а е 100 процента българска ДЪРЖАВНА собственост2. ''...Парникови зеленчуци хапваш ли? ...'' Брейй- и те ли били руски- маслините, лимоните, ягодите и боровинките растат,значи, в изобилие около москва и питер, а не в другите ЕС държави като Италия и Гърция, АХАХА;0 Ти за вътрешнообщностни ЕС доставки на стоки и тяхното облагане да си чувал нещо;03. ''...Цените станаха близо два пъти по високи...'' Това не е проблем за смеейството ми, но явно е проблем за теб и твоето семейство;03
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още