IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финалният план на Саудитска Арабия за по-високи петролни цени

Рияд ще притисне онези страни от ОПЕК, които все още добиват петрол над договорените норми, за да ограничи допълнително предлаганите от картела количества

22:30 | 06.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Вместо да се застъпва за по-сериозно свиване на добива, най-големият производител в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) неин фактически лидер Саудитска Арабия ще оказва натиск на членовете на картела, които надвишават ограниченията, да изпълняват своите квоти относно добива, като в същото време ще търси по-високи цени преди дългоочакваното листване на петролния държавен гигант Aramco през декември, пише Цветана Параскова за Oilprice. 

Това би напомнило на потенциалните инвеститори в саудитската компания, че Кралството запазва влиянието си в ОПЕК и има последната дума за политиката на картела, съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на източници, които са запознати със саудитския план преди срещата на ОПЕК в началото на декември.

Саудитска Арабия си е поставила за цел да накара всички страни от ОПЕК, които превишават ограниченията в добива, както и в по-широката група ОПЕК+, като Казахстан например, да спазват договорените норми.

Ако всички държави членки на ОПЕК, които надвишават ограниченията в добива, трябва да се придържат към съответните си цели, групата ще осигури ефективно намаление на производството с 500 000 барела на ден.

Саудитска Арабия, която многократно заявяваше, че ще направи „всичко, което е необходимо“, за да балансира пазара, се нуждае от високи цени на петрола, за да гарантира, че първичното публично предлагане (IPO) на Aramco, което се очаква да бъде и най-голямото в исторически и глобален план листване, ще има успех след години на забавяне.

Според саудитски служители по време на срещата на ОПЕК+ през декември може да се обсъди по-сериозно съкращение на производството.

Най-големите производители на ОПЕК, които не отговарят на изискванията, Нигерия и Ирак, обещаха през септември да спазят своите ограничителни квоти. Въпреки че и двете страни регистрираха спад в добива през октомври, те все още произвеждат над поставените граници.

Саудитска Арабия, от своя страна, продължава да добива по-малко количество петрол от гласуваното ограничение в размер на 400 000 барела на ден съкращение. Квотата за Кралството е 10,311 млн. барела дневно петрол, докато саудитците изпомпват едва 9,9 млн. барела на ден през октомври, установява проучване на Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още